Călător în România

Noroc de Festival

on 7 September 2008

Ca in aproape fiecare week-end, ne-am pus in gand sa vedem locuri noi, sa iesim din Bucuresti pentru cateva ore. Avand o sensibilitate, pe care cred ca ati observat-o in timp, pentru munte, am stabilit un traseu spre Targoviste. Limita a fost de asa natura pt ca ora din zi la care eram cu totul impachetati pt plecare nu indica aventurarea pe o distanta mai mare. Trebuia sa ajungem acasa la ora 21:00 cel tarziu pt minunatul meci Romania – Lituania. Daca am fi stiut …

Nesperat de liber drumul si surpriza mare cand ajungem la destinatie. De undeva se auzea muzica populara, am zarit si o ie, iar banner-ul ce statea mandru inainte de semafor a venit drept confirmare. Aveam sa ne bucuram de doua evenimente culturale importante si anume Festivalul International de Folclor si Targul Mesterilor Populari.

Cu aceasta ocazie am fotografiat pentru prima data oameni, cu buna intentie si acele persoane nu faceau parte din familie. Am facut un pas in evolutia mea ca manuitor al aparatului foto digital 😛 . Urmeaza sa va prezint atmosfera ce am gasit-o in aceasta localitate plina de istorie, de o liniste si curatenie de invidiat.

La Festival au venit sa ne arate dansurile, cantecele si tinutele specifice tarii din care provin, grupuri din Grecia, Serbia, Republica Moldova si Bulgaria. Aveti programul aici.

“La fiecare inceput de septembrie, Targovistea este gazda generoasa a mesterilor populari, lutul, lemnul, firele si tesaturile fiind emblema fiecaruia dintre ei.Targul reuneste mesteri si artizani din intreaga tara, care aduc in fata publicului targovistean obiecte unicat, ce inglobeaza rabdare si multa migala, precum si caldura creatoare a faurarului.
Anul 2008 numara cea de-a VI-a editie, Targul Mesterilor Populari de la Targoviste inscriindu-se cu succes in galeria targurilor deja consacrate din tară. Scopul declarat al acestei manifestari il constituie scoaterea din anonimat a unor promotori adevăraţi ai artei si culturii tradiţionale romanesti si aducerea acestora in fata publicului, scotand in evidenta identitatea noastra culturala. De asemenea, targul constituie o ocazie unică oferită vizitatorilor de a asista la nasterea unui obiect si etapele fauririi lui. “

[ Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dambovita ]

Duminica, 7 septembrie 2008 este ultima zi in care va mai puteti bucura de aceste festivitati. Floricele, porumb fiert, turta dulce, faimosul kurtos, muzica, dans, oameni frumosi si arta populara in cel mai mic detaliu sunt putinele motive pt care merita sa faceti un efort pt a ajunge in Targoviste pt cateva ore.

Era sa uit! Zilele Cetatii Targoviste continua si maine, 8 septembrie 2008 cu dansuri folclorice, mesteri populari, bucatarie romaneasca, flori si porumbei, teatru si papusi uriase. Cat despre muzica, vor concerta : Rafaga, Hermes House Band, Loredana si Taraful Agurida, Vama, Cargo, Fly Project, Zdob si Zdub, Hi-Q, Vank, Nicolae Furdui Iancu si Crai Nou, Maria Carneci. Ce ati zice sa sarbatoriti nasterea Maicii Domnului in Targoviste ?

Mai multe poze din oras puteti vedea dand click aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: