Călător în România

2 in 1

on 20 September 2008

Anul asta am tradat cauza. Nu am petrecut Zilele Bucurestiului alaturi de ” sarbatorit “. Sa zicem ca am ales o destinatie mai ofertanta. Majoritatea week-end-urilor verii ce tocmai a trecut au fost dedicate imprejurimilor capitalei. Alaturi de prietenul meu de suflet care a initiat toate aceste calatorii, caruia ii datorez si dedic aceste articole, am reusit sa acoperim o mare parte din zona ce inconjoara Bucurestiul. Asa incerc sa ma revansez fata de bunatatea ce mi-a aratat-o si sper ca momentele petrecute in aceste aventuri sa nu se sfarseasca.

Situata undeva la mijlocul distantei dintre Bucuresti si Giurgiu, comuna Comana merita toti pasii si toate masinile in treacat cel putin o data pe strazile ei pline de istorie.

Da! Istorie, literatura…intr-un cuvant : cultura ! Casele memoriale ale Anei Blandiana si a lui Gellu Naum sunt unele din multimea de atractii ale zonei…sau ar trebui sa fie.

Inca nu v-ati convins de ce aceasta comuna ar fi deosebita. Incerc cu doua argumente mai puternice: Manastirea Comana si Parcul Natural Comana.

Manastirea Comana, situata in Comuna Comana din Jud. Giurgiu, a fost ctitorita de Vlad Tepes in anul 1461. La sfarsitul secolului al XV-lea a fost recladita de Radu Serban. Aici se află mormintele domitorilor Radu Serban şi Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai Viteazul, precum si ale familiei Cantacuzino, iar biserica are ca hram: “Sf. Ierarh Nicolae”. In prezent, din constructia initiala se mai pastreaza, restaurate, doar latura de nord si vest a chiliilor, iar in stare de ruina mai dureaza zidul de pe latura de est si un fragment lipit de turn.

Linistea caracteristica, o pisica motaind sub razele generoase ale soarelui, muscatele mandre din veranda, clopotele constiincioase si truda a generatii de oameni ce au vrut sa conserve atmosfera asta, toate se simt la fiecare pas si reusesc sa te schimbe. Dupa ce vei petrece cateva clipe in curtea manastiri si vei vrea sa pasesti spre poarta de iesire, un fior iti va strabate corpul cand ai sa constientizezi taramul pe care il strabati, rupt de realitatea urbana.

Mai multe despre trecutul acestei manastiri de calugari puteti citi aici, iar pozele facute se gasesc postate pe acelasi site cu care v-am obisnuit, link-ul fiind aici.

Credeti sau nu, iar daca nu credeti, faceti bine si bateti un drum pana acolo pt convingere, la cativa zeci de kilometri de capitala, se afla cea mai mare arie protejata din Campia Romana, Parcul Natural Comana- 25.000 de hectare de delta, cunoscute ca Balta Comana. „Delta de langa Bucuresti” ocupa locul doi ca biodiversitate, dupa Rezervatia Delta Dunarii.

Cum ne-am facut aparitia in coltisorul de rai, o veverita zburdalnica ne-a taiat calea, in semn de avertizare. Nu eram pe teritoriul nostru, asa ca trebuia sa avem grija ca urmele trecerii noastre sa nu fie foarte vizibile. Poate va mai aduceti aminte de compunerile din clasele primare, in care descriati vacanta de vara. Acel cantec al pasarilor, verdele crud al gazonului foarte ingrijit, zborul iute al fazanilor si dansul surprinzator al ghindelor sunt doar o frantura din tabloul ce se deschidea in fata noastra. Un restaurant cu o mare terasa e pe terminate, mai in vale se anunta un proiect hotelier. Sperante mari pt zona.

Dovezi relativ plauzibile aveti la dispozitie aici. In cazul in care curiozitatea a primit destule resurse si va ganditi sa vizitati locatia pe o perioada mai indelungata, cazare se gaseste la Casa Comana.

Conduceti cu grija! 😛

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: