Călător în România

Curtea de Arges

on 12 October 2008

Inca o calatorie cu destinatia finala neplanificata, dar care a iesit de minune. Scopul initial era vizitarea orasului Pitesti, pe care mai mereu l-am ocolit pe centura, in drum spre munte. Pe traseu, insa, ne-am razgandit si, afland ca nu mai aveam mult de mers, am ales sa vizitam Curtea de Arges. Orasul este situat la 150 km de Bucuresti, repectiv 38 km fata de Pitesti. Pentru a ajunge in Curtea de Arges nu va trebuie decat 2 ore in conditiile in care veti alege autostrada Bucuresti-Pitesti (110 Km), apoi veti urma drumul national 7c (DN 7c), care leaga orasele Pitesti si Curtea de Arges. De aici va puteti deplasa usor spre alte zone turistice extrem de pitoresti: Valea Oltului, culoarul Rucar-Bran, barajul Vidraru, drumul Transfagarasan, muntii Fagaras. Cum ora din zi era destul de inaintata, am ales sa facem acest traseu cu alta ocazie.

Dupa harta veche a orasului, am ajuns in centru la restaurantul Capra Neagra si Supermarketul Boncea. Parcare libera, trotuare pustiite si balonase colorate ce anuntau o nunta. Urma sa vedem si oameni prin zona. Nu intamplator, am aflat ca in Curtea de Arges nu exista farmacie, iar pt urgente trebuie sa apelam la o doamna X si dansa ne va oferi medicamentele necesare. Interesant.

Pozat stanga si dreapta, ne indreptam spre manastire, continuand soseaua. Daca va ganditi sa vizitati Curtea de Arges, planificati pt o zi sau mai multe in perioada de toamna. Argumentarea o voi face prin poze. Luna octombrie nu aduce inca frigul in zona, culorile sunt minunate si trebuie sa mai spun si de fructele sezonului, ce se gasesc langa parcarea de la manastire. O batranica simpatica a dovedit cunostinte avansate de marketing, convingand-o pe mama sa-i cumpere ceva mere si pere 100% ecologice. Sincera sa fiu, nu regret.

Biletele de intrare sunt doar simbolice, 2 ron/persoana si primesti o cruciulita din lemn si o iconita. O frantura din amintirea cu care ramai dupa un pelerinaj la manstirea din fosta capitala a Tarii Romanesti. Si pt ca am indus o atmosfera de ora de istorie, continui cu prezentarea :

“Situata la capatul unui bulevard cu tei batrani de sute de ani, Manastirea Curtea de Arges este cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges, avand hramul “Adormirea Maicii Domnului“. Ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab, intre 1512 – 1517, manastirea este parte a celei mai celebre legende romanesti: “Legenda Mesterului Manole“.Ca o curiozitate, naosul si pronaosul nu sunt despartite cu o usa, ci doar de un chenar de usa montat intre doua coloane. Tot in interiorul Manastirii de afla moastele Sfintei Filofteea, parti din moastele Sfintilor Serghie, Vach si a Mucenitei Tatiana si Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta. De asemenea aici odihnesc ramasitele pamantesti ale Regilor Ferdinand si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria.” [Sursa : RomanianMonasteries.org]

Orice zi libera, petrecuta la o manastire, este o binecuvantare, un tratament cu reteta compensata, disponibil oricand. Deschide-ti sufletul, desfunda-ti urechile si concentreaza-ti privirea sa simti lucrarea Domnului cu natura si inspiratia ce ne-a dat-o noua, oamenilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: