Călător în România

Ce te doare

on 3 February 2009

Un medicament extrem de periculos si interzis in tari precum Spania, SUA, Australia, Japonia sau Marea Britanie este vandut cu usurinta pe piata romaneasca. Specialistii din domeniu au stabilit ca acesta produce efecte daunatoare si poate provoca in unele cazuri si decesul.

Nimesulidele sunt un grup de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Acest grup de medicamente, dintre care cel mai cunoscut, comercializat si folosit e Aulin, este indicat, de catre numerosi medici si cercetatori, ca fiind cauza unei serioase hepato-toxicitati, primul caz de insuficienta hepatica grava aparand in 1999. Mai multe estimari ale riscului toxicitatii indus de nimesulide, bazate pe un sistem spontan de raportare catre baza de date a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), arata ca nimesulidele reprezinta cel mai mare factor de risc pentru distrugerea ficatului, in comparatie cu alte medicamente AINS.

Efectele daunatoare in cifre : De-a lungul timpului, Aulin a facut victime in majoritatea tarilor in care a fost comercializat. Astfel, in Belgia au existat 83 de cazuri de insuficienta hepatica provocata de substanta nimesulid care se regaseste si in Aulin. In Italia au fost semnalate 225 de asemenea cazuri, iar in Elvetia 33. Mai grav, in Portugalia doi copii au murit dupa ce le-a fost administrat medicamentul Aulin.

Agenţia europeană pentru reglementarea medicamentelor de uz uman (EMEA) a stabilit retragerea de pe piaţă a cutiilor ce conţin mai mult de 30 de pastile din medicamentul Aulin pe bază de nimesulid. Decizia a venit ca urmare a indicaţiilor EMEA de a nu se administra Aulin mai mult de 15 zile la rând, alaturi de interzicerea prescrierii la copiii sub 12 ani şi impunerii administrarii acestui medicament bolnavilor cu insuficienţă hepatică numai sub supraveghere medicală.

Realitatea este ca majoritatea incercarilor de a studia efectele secundare au fost sponsorizate, finantate sau dirijate de cercetatori asociati firmelor producatoare de Aulin. Drept urmare, aceste asa-zise studii nu reprezinta decat praf in ochii pacientilor si publicului larg, aruncat de producatorii si comerciantii de medicamente.

Intreaga poveste o gasiti aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: