Călător în România

Manastirea Ciolanu si Tabara de sculptura

on 17 February 2009

Un alt judet pe care l-am colindat recent este Buzau. Desi n-am stat atat de mult pe cat mi-as fi dorit, am reusit sa prind putin din farmecul acestei zone si imi doresc sa revin candva, pe timp de vara. Veti intelege ulterior de ce.

bannerb
Prezentare generala:
Judetul Buzau, situat in sud-estul Romaniei, se intinde pe aproape tot bazinul hidrografic al raului Buzau, care izvoraste din curbura Carpatilor. Aici se intalnesc, armonios imbinate, cele trei forme de relief: la nord se gasesc Muntii Buzau (cu vf. Penteleu de 1.772 m si vf. Lacauti, de 1.777 m), parte a Carpatilor de Curbura; la sud se gaseste campia, apartinand Campiei Romane, iar la mijloc, o regiune de dealuri, cu altitudini cuprinse intre 400 si 800 m si acoperite cu livezi.
Populatie: 503.451 locuitori (01.07.2001)
Suprafata: 6.103 km
Orase: Buzau (resedinta de judet), Ramnicu Sarat, Nehoiu, Pogoanele.

Scurt istoric:

Pe teritoriul judetului Buzau se conserva vestigii care atesta existenta omului in regiune din cele mai vechi timpuri: unelte si arme din oase sau pietre cioplite, obiecte ceramice din Neolitic si Epoca Bronzului, apartinand Culturilor Boian, Gumesti si Monteoru.

Atractii turistice:

Lacuri: Lacul fara fund (Lacul Vulturilor), Lacul Talharilor, Joseni, Polociori (situate in Valea Grabicina), Lacul Meledic, Balta Alba, Amara (cunoscute pentru noroiul terapeutic).
Rezervatii naturale si monumente ale naturii: Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca).
Sarea lui Buzau – rezervatie geologica si paleontologica, situata intre Parscov si Badila, pe valea raului Buzau.
Focul Viu (in apropiere de Lopatari).
Statiuni: Sarata Monteoru, situata la 18 km de Buzau, la o altitudine de 86m. In aceasta zona (dealul Istrita, langa Pietroasele) a fost descoperita celebra “Closca cu puii de aur”.
Alte atractii: Mina de Petrol de la Sarata-Monteoru; Expozitia in aer-liber de sculptura de la Ciolanu-Magura, Colectia de Chihlimbar de la Colti, adaposturile din pestera de la Boziru, Pestera de sare de la Melenic, Palatul Episcopal Buzau.
Mai multe informatii, detaliate gasiti aici, aici si aici.

hartaaIn imaginea alaturata aveti traseul [click pt dimensiune completa].

Va puteti intreba, pe buna dreptate, de ce am facut asa un ocol, cand exista o cale mult mai directa si rapida. Iesisem la plimbare, nu aveam o ora exacta la care sa ajungem acolo, asa ca am profitat de aceasta libertate.

Tinta era Manastirea Ciolanu, din comuna Tisau, de care auzisem la televizor cu ocazia unei emisiuni turistice. Putina cercetare pe Google si dupa ce am localizat-o, eram gata de drum. Cum ajungeti in Buzau este alegerea voastra, dar de acolo posibilitatile se limiteaza daca va intereseaza aceasta manastire, fiind necesar spiritul de observatie pt ca indicatoare nu sunt din belsug. Asadar trebuie sa aveti ca obiectiv principal localitatea Vernesti, deoarece acolo este un indicator corespunzator, unde veti face stanga, venind din Buzau, si apoi dreapta in Hales, spre manastire.

Aceasta manastire este singura dintre asezarile monahale aflate in judetului Buzau atestata documentar inca din secolul al XVI-lea. Are doua biserici, situate la o distanta de 100 de metri intre ele. Aici exista si un muzeu unde pot fi admirate icoane, unele pictate de Gheorghe Tattarescu prin anul 1886, obiecte de cult si vesminte religioase.
Cladirea bisericii din vale dateaza din 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului. Biserica din deal este mai veche si mult mai interesanta. Intrarea sobra, impozanta, casutele care formeaza incinta manastirii, biserica mare si cimitirul in miniatura si linistea formeaza un tot unitar.
Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al XV-lea.

Pozele mele se gasesc aici, iar mai multe date despre Manastirea Ciolanu sunt oferite de site-ul CrestinOrtodox.ro

Alta minunatie de prin apropiere a fost hotelul McPietroasa, de 4 stele, al carui sens nu-l inteleg deocamdata. Locuri de campare sunt din plin in zona si nu cred ca sunt atati turisti care s-ar caza la un asemenea hotel cu tarife destul de picante, astfel incat sa se realizeze profitul. Daca n-ar fi fost temperaturile scazute din aceasta perioada, am fi zabovit mai mult in zona. Tabara de sculptura am admirat-o mai in detaliu acasa, uitandu-ma la poze, pt ca n-am putut avea o sedinta foto asa cum imi place mie, din cauza ninsorii care se pornise. Pe o suprafata de cateva hectare din jurul Manastirii Ciolanu se afla dispuse la distante diferite 256 de lucrari realizate in cursul a 16 ani de catre 16 artisti plastici consacrati.

Din cate am citit pe diverse site-uri, Tabara de Sculptura Magura este amplasata intr-o zona de deal frecventata, in zilele de week-end, de cateva mii de turisti care lasa in urma lor tone de gunoie sau distrug operele de arta din poiana. Dureros de multe dintre statui au fost ciobite, prabusite la pamant sau scrijelite. Statuile de la Magura au fost avariate si din cauza alunecarilor de teren si a cutremurelor din ultimii ani. Acest fapt a facut ca Muzeul Judetean Buzau sa ia initiava de a renova tabara in 2007, cu un buget restrans si numar redus de persoane avizate.

Pot sa spun ca in prezent, tabara arata destul bine, curatenia exista deocamdata, dar nu pot sa nu ma intreb, curioasa, daca se va pastra aceasta atmosfera si pe timp de vara. N-as vrea sa vad statuile prin fum de gratare ale tinerilor petrecareti.

Advertisements

3 responses to “Manastirea Ciolanu si Tabara de sculptura

 1. Alex says:

  La 100-200 de metri de Manastire spre Magura se face un drum forestier care urca cumva pe un dela iar dupa 200 de metri de urcat iese la iveala o minunata poiana unde deasemena sunt cateva zeci de statui…merita vizitat…

  P.S. De unde aveti harta detaliata ?!

 2. Cristina Pantazi says:

  Nu am avut timp sa cercetam in detaliu zona…din pacate.

  Am harta Romaniei in format PDF, are cam 152mb, si la o vizualizare 100% am la dispozitie ceea ce se vede si in harta postata aici si in articolul despre judetul Calarasi.

  Cautati-o pe hub-urile romanesti, se gaseste sigur.

 3. Draga Cristina, doresc sa te invit sa-mi vizitezi blogul. Al tau e nemaipomenit !
  -daca te intereseaza, te invit sa citeti si cartea mea recent publicata online, m-as bucura de feedback !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: