Călător în România

Pasti in Sibiu

on 23 April 2009

A tunat si m-am adunat in sfarsit pentru a scrie pe blog povestea mini-vacantei de care am avut parte cu ocazia sarbatorii de Pasti.

Cu o cazare gasita pe ultima suta de metri, am pornit incarcati spre Sibiu. Chiar daca plecam pentru 2 zile si jumatate, am luat haine si mancare sa ne ajunga o saptamana. Nu stii niciodata ce poate sa apara…

Am sa va descriu treptat traseul pe care l-am urmat. Plecarea a fost in jurul orei 10 dimineata, din Bucuresti, sambata. Click pentru harta detaliata.

Prima oprire a fost in Caciulata, mai exact, la Manastirea Cozia.

“Una dintre cele mai autentice podoabe ale arhitecturii bisericeşti autohtone, Mănăstirea Cozia trăieşte şi va dăinui în istoria poporului român deopotrivă prin însemnătatea ei artistică şi spirituală, cât şi prin vechimea ei.
În cei peste 600 de ani de la întemeiere multe mii de călugări au vieţuit şi s-au format aici, unii ajungând ierarhi vestiţi şi cunoscuţi oameni de cultură.”

E un lacas plin de contradictii. Spun asta pentru ca am fost uimita de copiii care duceau in brate alti copii, cersind si pentru ca fantana din curtea manastirii era tapetata de bancnote lasate de oamenii care isi exprimau astfel nadejdea pentru salvarea sufletului. Am vazut foarte multe persoane in jurul manastirii, dar nu m-am putut bucura de liniste si de un moment de pauza pentru cuget. Pacat de frumusetea locului, pentru ca se pierde fondul. Aveti aici cateva poze in stilu-mi caracteristic. Insotiti de parfumul florilor de mar ce stateau mandre la soare in livada, am revenit la drumul nostru.

Drum ce avea sa ne duca la o alta manastire si anume Manastirea Turnu.

“Mănăstirea Turnu este una dintre vetrele monahale de mare spiritualitate crestină, din Eparhia Râmnicului, aşezată într-un loc retras pe malul stâng al Oltului, sub Muntele Cozia, la doi kilometri de ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, Mănăstirea Cozia.
Astăzi, posibilităţile de a ajunge aici sunt multiple şi comode, cei ce doresc o plimbare pe jos, merg din staţiunea Căciulata peste digul ce uneşte cele două maluri ale râului, alţii cu trenul, ce opreşte în staţia din apropiere, sau cu maşina, până în curtea Sfântului Locaş.
O atracţie deosebită pentru vizitatori sunt Chiliile săpate în piatră, considerate ca spaţii unde au locuit primii pustnici turneni.”

Aici ne-am putut odihni. Am avut putin timp pentru a admira imprejurimile si pentru a absorbi cat mai multa energie. Langa gradinile trecute de lucrarile primaverii se gaseste un lac amenajat de calugari, un lac pe care in timp de vara plutesc nuferi.Gasiti aici albumul foto realizat in aceasta locatie. Din parcarea aceste manastiri este indicat traseul catre Manastirea Stanisoara. Un traseu de 6 km prin padure ce presupune un urcus relativ usor, de-a lungul raului Pausa. Astfel ati putea avea un punct intermediar de toata splendoarea pana la Cabana Cozia. Din lipsa de timp, am luat masinile inapoi si am mers direct spre Sibiu. Cu greu ne-am putut lua ochii de la defileul Oltului.

Aveti aici harta pentru pasul 2 al traseului : Caciulata – Talmaciu – Sibiu.

Dupa ce ne-am gasit pensiunea la care trebuia sa fim cazati, pensiunea Belascu, am pornit spre centrul orasului Sibiu.

Scopul plimbarii a fost sa facem un scurt inventar al obiectivelor si sa gasim Catedrala “Sfanta Treime” unde planuisem sa asistam la slujba noptii de Inviere. Foarte usor am gasit-o, ajutandu-ne si de harta centrului orasului. Mai departe am ajuns in Piata Mare unde m-am bucurat de o deschidere cum nu mai vazusem. Copiii se jucau cu porumbeii, parintii ii priveau incantati de la distanta, cupluri treceau agale…era o detasare completa. Dupa un drum relativ lung, aproximativ 300km, aceasta piata a fost o binecuvantare. Vedeti aici colectia completa de imagini “furate” din oras.

Catedrala Sfanta Treime din Sibiu
Biserica ctitorită de Mitropolitul Ioan Metianu este construită între anii 1902 – 1906 de către arhitecţii Virgil Nagy şi Iosif Kamner din Budapesta. A fost ridicată pe locul unei biserici greceşti din 1778 care până atunci servea drept catedrală episcopală. Prezintă caracteristicile unei bazilici bizantine, fiind o copie la scară redusă a bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol.
Catedrala serveşte şi ca biserică parohială pentru credincioşii din parohia Sibiu-Cetate şi ca sălaş de rugăciune pentru credincioşii din întreg municipiul Sibiu şi împrejurimi.

O ora, cat am asistat la slujba si am luat lumina, toate persoanele care venisera in jurul catedralei au pastrat o liniste ce mi-a confirmat importanta momentului, astfel ca ne-am putut concentra asupra a ceea ce conta cu adevarat.

Prima zi de Paste ne-a dus in statiunea Paltinis si la biserica fortificata din Cisnadie

La 32 km de Sibiu se afla statiunea Paltinis, la o altitudine de 1450m. Mai pasionant mi s-a parut traseul pana la aceasta destinatie. Drumul serpuind prin padure, apoi mangaind vaile, ne-a dus lin catre statiunea racoroasa unde nu am gasit prea multi turisti. In jurul localitatii Rasinari, din cate am observat, se obisnuieste sa se iasa la iarba verde, joaca si un gratar.Ceva poze sunt aici.

In Cisnadie am avut parte de o surpriza placuta.

“Cadrul natural propice a favorizat locuirea zonei din timpuri străvechi.
Urme ale civilizaţiei bronzului, tezaure monetare greceşti, urme ale civilizaţiei dacice şi romane.

Prima atestare documentară a localităţii este din 1204 şi este legată de aşezarea pe actuala vatră a oraşului a coloniştilor saşi.
Ei au edificat încă din sec. XIII biserica romanică, transformată ulterior în biserică fortificată.”

Intreg istoricul localitatii si al traseului evolutiv al bisericii si al oamenilor din zona, de care ne-am putut bucura si noi cu ajutorul ghidului, se gaseste aici. Pozele facute in cetate sunt postate aici.

Ziua de luni a insemnat plecarea spre Bucuresti. Vedeti hartile intermediare :

Sibiu – Medias – Sighisoara

Sighisoara – Brasov

Brasov – Campulung – Targoviste – Bucuresti

Sighişoara este situată aproximativ în centrul României în sudul judeţului Mureş, fiind legată rutier de Europa prin drumul european E60. Este un oraş superb care adăposteşte o istorie de mii de ani, un oraş unde convieţuiesc în armonie mai multe naţionalităţi.Datorită arhitecturii sale remarcabile, a poziţiei dominante şi a ambianţei geografice, oraşul a fost supranumit încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea “Perla Transilvaniei”.”

Aceasta calatorie in timp nu a durat cat mi-as fi dorit pentru ca aveam in fata noastra un drum lung inca, pana acasa. O mica particica din ceea ce reprezinta Sighisoara in zilele noastre, puteti cunoaste din imagini, aici.

Dupa Brasov, am oprit foarte putin in Bran, unde ne-am lovit de o aglomeratie de neimaginat. Apoi ne-am minunat de peisajele din jurul Moeciului, luptand in acelasi timp cu drumul accidentat. Trecand de Targoviste, am oprit in Voinesti pentru cateva kilograme de mere romanesti, rosii si dulci, si pentru pozat mandrele livezi de pe langa sat. Pentru ca aceasta calatorie sa se incheie cu stil, inainte de a intra in Bucuresti, am trecut pe la Palatul Mogosoaia.

Pot sa spun ca a fost o sarbatoare de Pasti petrecuta alaturi de oamenii care-mi sunt dragi, asa cum e si normal sa se intample cu astfel de ocazii. Multumesc tuturor pentru experientele acumulate si locurile  minunate pe care le-am vazut.
_________________________________________________________________________

Pentru cei care s-au ratacit in link-uri, listez mai jos albumele foto mentionate in articol :

Manastirea Cozia

Manastirea Turnu

Sibiu

Paltinis

Cisnadie

Sighisoara

Palatul Mogosoaia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: