Călător în România

Drumul spre Vulcan

on 24 April 2009

Profitand de zilele libere ramase dupa sarbatoarea de Paste, am mai prins curaj de o calatorie, mai micuta, dar cu un efect remarcabil.manastire_balaciu

Dupa un traseu tare incurcat prin judetul Ialomita, am ajuns la Manastirea Balaciu.

Printre manastirile care împodobesc pământul românesc, Mănăstirea Balaciu este considerată unul dintre cele mai reprezentative ansambluri mănăstireşti, definitoriu pentru eparhia Sloboziei şi Călăraşilor.

Este asezată pe malul stâng al râului Ialomiţa, între satele Balaciu şi Crăsani, într-un loc plin de farmec şi singurătate, a cărui linişte o tulbură doar cântecul păsărilor din câmpie.

Importanţa locului este evidenţiata şi de aşezarea geto-dacică Piscul Crăsanilor, din Câmpia Munteniei, la 25 km S-E de Urziceni, pe malul drept şi abrupt al râului Ialomiţa. Cercetările au scos la lumină mărturii arheologice atribuite culturilor Boian (mii. VI-V i.Hr.), Hallstatt şi geto-dacice (mil. III-I i.Hr.).
Acest aşezământ îşi aşteaptă vizitatorii în atmosfera specifică de linişte şi pace.”

Si asa a fost. Un calugar, cel putin asa am presupus, pentru ca nu purta hainele specifice dar avea caracteristicile specifice in voce si pe fata obosita, ne-a deschis manastirea. Am fost serviti cu ce vroiam sa cumparam si apoi calugarul a plecat, astfel ca am putut admira interiorul manastirii in liniste. Vedeti si pozele aici.

Drumul de aici pana la Buzau, cu oprire in Faurei, nici nu vi-l mai povestesc. A fost un experiment interesant sa circuli pe sosele si ulite nerecunoscute de GPS sau netrecute pe harta. Important este ca am ajuns unde ne doream, chiar daca tehnica inovatoare de orientare sau indicatoarele de la fata locului nu ne-au ajutat.harta

Punctul culminant al calatoriei a fost sa ajungem din Buzau la Vulcanii Noroiosi. Citisem noi ceva pe internet cum ca o localitate de reper ar fi Berca sau Paclele. Bun! Dupa indicatiile unei doamne amabile am reusit sa iesim pe unde trebuie din Buzau si am ajuns in fata unei intersectii cu foarte multe indicatoare. Entuziasm. Pe unul dintre indicatoare scria “Paclele 5”. Putin neincrezatori dar cu speranta vie il urmam, adicam schimbam directia de mers la dreapta. In cale ne apare o alta doamna care parca ne astepta sa o intrebam daca am ales drumul cel bun. Dezamagirea a fost sa aflam ca nu era tocmai indicat sa mergem mai departe, pentru ca traseul ne-ar fi dus printr-o padure si, cum plouase recent, nu ne-am fi dorit o astfel de experienta. Asa ca am luat-o inapoi si la intersectia unde vazuseram indicatoarele, acum, am tinut-o drept inainte.

Pe drum mai apare un indicator, intr-un punct critic, spre Vulcanii Noroiosi, unde trebuie sa faceti dreapta si un altul in Joseni, urmand aceeasi directie.

Dupa ceva timp de alergat printre dealurile inverzite de primavara, avand iluzia Transfagarasanului, ca sa nu ne pierdem increderea, gasim un alt indicator, de data asta pentru stanga, unde aveam sa gasim Vulcanii Noroiosi.

panorama-vulcanii-noroiosiTermenul de “Vulcan noroios”, specific pentru literatura de specialitate, defineste o eruptie lenta sau brusca de noroi, insotita de emanatii de gaze si chiar de petrol.Fenomenul de “vulcan noroios”, remarcat pentru prima data la noi in tara, la Berca,in anul 1867, este cunoscut in intreaga lume si se deosebeste de vulcanii propriu zisi prin produse de eruptie, forme si dimensiuni. Ei iau nastere datorita eruptiei gazelor naturale, a miscarilor seismice si chiar a emanatiilor postvulcanice.

In subcarpatii Buzaului, vulcanii noroiosi se datoreaza emanatiilor de gaze din zonele cutate si faliate ce aduc la suprafata noroi. Ploile torentiale, despaduririle intense, alunecarile de teren profunde sau de suprafata, surgerile de noroi, dau intregii depresiuni un aspect bizar, selenar.

Surprinzator, nu eram singurii vizitatori din zona si inainte de plecarea noastra a sosit un grup relativ mare de turisti, romani si entuziasmati. Din ce in ce mai putini vulcani noroiosi sunt activi, dar nu stiu sa va spun daca eram in Paclele Mari sau Paclele Mici.

Am realizat un filmulet, in bataia vantului(asa ca va recomand sa nu-l vizualizati cu boxele pornite).

Si pozele sunt aici.

Advertisements

2 responses to “Drumul spre Vulcan

  1. beardude says:

    ai colindat ceva nu gluma 🙂

  2. andrei says:

    foarte urat acolo …ce sa vezi niste noroi ..mare scofala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: