Călător în România

Cheile Gradistei – traseu si obiective

on 25 May 2009

Complexul turistic Cheile Gradistei este situat in Moeciu, la 7 km de Castelul Bran si la 30 km de orasul Brasov. Va puteti caza in hotelurile si vilele complexului Cheile Gradistei, puteti lua masa in restaurantul Cheile Gradistei sau sa petreceti placut timpul in pub-ul complexului. Spatiul generos si dotarile de exceptie fac din complexul hotelier Cheile Gradistei locul ideal pentru activitati de teambuilding sau agrement.”

Cam asa suna o scurta, dar cuprinzatoare, prezentare a complexului. Si fiti sigur ca toate acele activitati sunt realizabile, poate mai placut decat va duce imaginatia.

Cum sa ajungeti acolo ? Sunt mai multe variante :

* Bucuresti – Ploiesti – Sinaia – Predeal – Rasnov – Bran – Moeciu

* Bucuresti – Targoviste (pornit spre Campulung, dar fara a ajunge in oras, se face la un moment dat dreapta spre Brasov) – Valea Mare Pravat – Dragoslavele – Rucar – Fundata(cea mai inalta comuna din Romania – 1400 m altitudine) – Moeciu

* Brasov – Cristian – Rasnov – Tohan – Bran – Moeciu

In functie de masina pe care o aveti la dispozitie, alegeti traseul pentru ca drumurile nu mai sunt ca cele de alta data si veti avea suprize pe culoarul Rucar-Bran, unele neplacute.

In Moeciu de Jos ar fi bine sa nu ratati indicatorul catre Moeciu de Sus si undeva la jumatatea distantei gasiti podeata care va lasa in complexul Cheile Gradistei.

Un hotel, un minihotel si 7 case, toate clasate cu minimum 3 stele [conuri de brad in cazul asta], ofera peste 280 de locuri de cazare in camere modern mobilate si curate. Mai exista, pe langa toate acestea, si  terenuri de tenis, o piscina, ATV-uri pt inchiriat [60 RON pt o jumatate de ora si 100 RON pt o ora, cu ghid, pe un traseu marcat prin padure] si multe alte oferte pt distractie, in functie de sezon.

Un alt punct important de atractie este restaurantul complexului, care a devenit foarte cunoscut in intreaga lume dupa ce a fost difuzat documentarul de prezentare pe Discovery. Ce este deosebit la acest restaurant, este moara construita in interior, pusa in miscare de raul de munte care trece prin restaurant.

Galeria foto aici.

Ce mai e de vazut in zona, urmeaza.

Cascadele Chisatoare

Rezervatie bio geologica aflata pe drumul ce uneste Moeciu de Jos cu Moeciu de Sus. Pe malul paraului Turcu tasnesc din perete 2 fire de apa care se revarsa in cascade de 15-20m.Iarna, gerul le impietreste in orgi transparente de gheata. Vara, insa, poienita aflata nu departe se transforma in camping, cu inevitabilele gratare.

Album foto aici.

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov – una dintre cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania a fost construita de catre locuitorii Rasnovului (se pare cu ajutorul celor din Cristian si Vulcan), pentru a se apara impotriva atacurilor tot mai frecvente ale hoardelor turce si tatare din secolele 13-14. Cetatea fiind construita de catre taranii din zona nu are un stil arhitectonic consacrat cel mai important criteriu in constructie a fost ca cetatea sa fie cat mai greu de cucerit. Astfel a fost construit din piatra si caramida pe un deal stancos din apropierea orasului. Zidurile au un traseu neregulat, au inaltimi de pana la 5 metri si latime pe alocuri de 1,5 metrii.  Turnurile cetatii si zidurile au fost acoperite cu tigla pentru a preveni eventualele incendiile cauzate de asediatori.

Album foto aici.

BRAN

Chiar daca ati mai trecut prin localitate, nu ezitati sa mai faceti o vizita, pentru ca fiecare sezon da un alt farmec Branului.

Sunt multe obiective de vazut, desi majoritatea se gandesc doar la castel cand aud de Bran.

In imediata apropiere se afla muzeul satului branean, conceput ca muzeu în aer liber, ce prezinta evolutia arhitecturii populare traditionale din satele zonei Bran, in raport cu ocupatiile de baza, cresterea vitelor si lucrul la padure.

De asemenea, la intrarea in Bran, cum veniti dinspre Moeciu, se afla capela unde a fost depusa inima Reginei Maria.

Vis-a-vis este Muzeul Vamii, aflat atunci in restaurare, cu portile ferecate.

Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, a invitat familia de Habsburg, mostenitoarea Castelului Bran, la inaugurarea noului Muzeu al Vamii Medievale Bran, eveniment ce va avea loc pe 31 mai.

Albumul foto din Bran e aici.

La drumul de intoarcere, pe acelasi traseu pe care am si venit, am mai poposit la alte 4 obiective.

Pestera Dâmbovicioarei este situata in sudul Muntilor Piatra Craiului, pe stanga Dâmbovicioarei, in amonte de Cheile Dâmbovicioarei si localitatea Dâmbovicioara. Lunga de 555 metrii (din care 244 de metrii sunt accesibili publicului), realizata de Pârâul Peşterii in calcare jurasice – Peştera Dâmbovicioarei se prezinta ca o cavitate cu formatiuni concretionare slabe, temperatura peste medie (11-12 grade) si cu o galerie principala ce are latimi de 3-4 metrii si inaltimi de 3-5 metrii si se ingusteaza treptat. Formele concretionare sunt putine dar unele dintre ele au forme interesante si au si fost denumite dupa fantezia si imaginatia celor care le-au descoperit.

Schitul Dragoslavele este un schit cu obste de calugari din comuna Dragoslavele, judetul Arges. Avand hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, asezamantul din Dragoslavele este ales ca resedinta patriarhala de odihna.
In ceea ce priveste patrimoniul cultural, in comuna Dragoslavele se afla monumente protejate:
Biserica Adormirea Maicii Domnului, din anul 1661;
Biserica Inaltarea Domnului, din anul 1745;
Crucea lui Matei Basarab, din anii 1632-1654;
Crucea lui Lupu Vamesu, din anul 1692;
Crucea lui Coman Parcalabul, din anul 1724;
Resedinta patriarhala, din anul 1930.

Albumul cu pozele facute in curtea schitului e aici.

In popasul Mateias din Valea Mare Pravat, se afla Mausoleul Eroilor, dedicat eroilor din Razboiul de Intregire Nationala dintre anii 1916-1918.
La intrarea in mausoleu, pe un fel de parapet din beton, se afla inscrise cu litere aurite doua texte ce glorifica sacrificiul eroilor, astfel:
– in partea stanga: “Pentru onoarea patriei si a drapelului, pentru faurirea unitatii Romaniei, noi am aparat pamantul sfant al tarii, lasandu-va voua, generatiile viitoare, o natiune libera si independenta”;
– in partea dreapta: “Ne plecam cu veneratie in fata sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, aparatori demni si viteji ai fiintei noastre nationale, iar la chemarea patriei vom sti sa ne jertfim si noi pentru pastrarea independentei si suveranitatii Romaniei”.

Poze sunt aici.

Manastirea Nucet se afla la 16 km sud de Targoviste si in partea de sud-vest a judetului Dambovita, intre campia inalta a Targovistei si cea joasa a Munteniei.

Locul si-a luat numele de la multimea nucilor aflati acolo. Acelasi nume – Nucet – era purtat si de manastire Cozia, insa doar pentru o perioada.

Intre toate manastirile din zona Targovistei medievale, Nucetul a fost, pana nu de mult, singura manastire situata spre sud.

A doua manastire, ca importanta, dupa manastirea Dealu, a facut parte din fortificatia de aparare a Cetatii de Scaun.

Galerie foto aici.

Si de aici am pornit direct catre Bucuresti, cu mai mult curaj.

Sper ca v-am ajutat cu o idee pt o plimbare de week-end reusita, acum ca vara incepe sa se instaleze. Peisajele ce vi se vor deschide inaintea ochilor, aerul curat ce va va invada plamanii, va vor ajuta sa treceti peste drumurile slabe pe alocuri. Oricum e bine sa circulati cu viteza redusa, pt ca nu pierdeti vaile si padurile insirate pe tot traseul.


One response to “Cheile Gradistei – traseu si obiective

 1. Cazare Bran says:

  Weekend la munte, Team Building si Traning in zona Bran Moeciu la Pensiunea Katharina 4*Bran. Cazare cu pensiune completa sala de conferinte cu capacitatea de 45 locuri. Restaurant traditional Bran cu capacitate de peste 180 de locuri ideal pentru mese festive, Revelion, Craciun, Paste, nunti, botez, etc. la Bran. Cazare la Pensiuni Bran Moeciu. Cazare la categorie de 4 margarete pensiune turistica de lux. Atractii turistice Bran si trasee turistice Bran alaturi de Harta Bran.
  http://www.cazare-pensiune-bran.ro,
  http://www.cazare-pensiuni-bran-moeciu.ro,
  http://www.cazarebranpensiune-katharina.com,

  http://www.flickr.com/photos/cazarebranmoeciu/,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: