Călător în România

Barajul Vidraru

on 27 May 2009

Incurajati fiind de vremea buna si data calendaristica apropiata de vara, am pornit in a vedea daca intradevar Transfagarasanul s-a deschis.

Din Bucuresti, pe autostrada pana in Pitesti, apoi spre Curtea de Arges si de acolo cu sufletul la gura pana la intrarea in Arefu, prima localitate de pe vestitul traseu turistic. Vedeti harta aici.

Pe drum am intalnit un indicator care ne spunea ca Transfagarasanul este deschis pana la kilometrul 104. Nici nu puteam cere mai mult. Ne pregatiseram ochii si sufletele cu numeroase povesti si poze de pe net, din experientele altora. De data asta o traiam pe a noastra.

Dupa al doilea tunel ne intersectam cu o turma de oi si capre, dar, avand in vedere situatia, nu am putut decat sa ne amuzam de priveliste. Le vedeti ajunse pe baraj, in filmuletul pe care l-am facut la fata locului.

Pentru a noastra cultura generala …

Barajul Vidraru a fost construit pe raul Arges in 1965 fiind primul baraj in arc construit in Romania.
Pe linia barajului, in varful unui turn prismatic se afla monumentul electricitatii, un Prometeu gigantic, opera sculptorului Constantin Popovici.

Drumul DN7c urmareste partea stanga a lacului. Pe partea dreapta este un drum secundar DN7d un drum mai linistit dar cu grad de deteriorare avansat, si din aceasta cauza preferat mai degraba de motociclisti. Pe acest drum se poate ajunge trecand prin tunelul de langa baraj.
Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare.

Lacul de acumulare Vidraru este amplasat pe raul Arges pe un sector de 28 km lungime. Situat intre muntii Fruntii si Ghitu, lacul aduna apele raurilor Capra, Buda si ale catorva afluenti directi (Raul Doamnei, Cernatul si Valsanul, Topologul, Valea lui Stan si Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 ml/s. Suprafata totala a lacului este de 393 ha, lungimea de 10,3 km, iar latimea maxima de 2,2 km in zona Valea Lupului – Calugarita. Adancimea maxima a apei este de 155 m langa barajul inalt de 166 m, iar volumul apei este de 465 milioane ml.

Trecand de ameteala acestor cifre, peisajul este superb si avand in vedere faptul ca in aproximativ 2 ore am ajuns acolo din Bucuresti, merita efortul, care nu este unul spectaculos.

Albumul foto aici.

Advertisements

7 responses to “Barajul Vidraru

 1. Anonymous says:

  Am fost si eu pe 12.06.2009 si ce am vazut acolo nu vezi mereu. Am traversat si Transfagarasanul. Frumosss !

 2. Anonymous says:

  caut sa tiparesc o harta detailata a romaniei in special transilvania.
  multumesc,
  Yoel

 3. alex pitesti says:

  da stiu ca este fff frumosss la vidraru si vreau si eu sa ma duc sa dau la peste la cabana cumpana, imi puteti spune si mie ce specii de pesti se gasesc acolo??? va multumesc

  • Cristina Pantazi says:

   In primul rand, pt pescuit trebuie platita o taxa de 25ron/zi in Curtea de Arges, la sediul ocolului silvic. Din pacate am informatii f putine in legatura cu speciile de pesti din lacul Vidraru, pt ca nu obisnuim sa mergem la pescuit.

   Din cate am citit pe net ar fi pastrav, coregon ,oblete si caras.

   • alex pitesti says:

    mersi ff mult, am intrebet pt ca ma duc cu cortul si nu as vrea sa stau degeaba dar oricum mersi mult pt raspuns!!

   • Cristina Pantazi says:

    Cu placere si bafta! Sper sa prinzi si vreme buna, nu doar peste 🙂 Mai citeste pe forumuri detalii, eu chiar nu ma pricep la asta.

 4. Atentie mare la cei care doresc sa foloseasca cortul ca mijloc de campare. In zona de la Barajul Vidraru traiesc printre altele si o specie de serpi a caror muscatura este mortala. Este vorba de specia vipera berus ce se cantoneaza in partea de nord- vest a Barajului Vidraru pe Valea Capra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: