Călător în România

Manastiri langa Targoviste

on 16 June 2009

N-am crezut ca pot gasi asemenea minunatii, atat de aproape de Bucuresti. Doua manastiri care-ti taie respiratia, aflate la 3, respectiv 5 km de orasul Targoviste, cu iesirea dinspre magazinul Dedeman.

Prin pozitia ei langa Targoviste, Manastirea Dealu a jucat un rol foarte important in istoria Bisericii noastre Ortodoxe, de la sud de Carpati. Asta prin bogatia valorilor sale de arhitectura, arta si cultura bisericeasca, si prin intinderea proprietatilor sale.

Unii cercetatori sustin ca ea ar fi fost ctitorita de catre urmasii lui Vlad Dracul, deoarece, cand acesta a fost ucis in 1446, ei l-ar fi ingropat “in deal, la vii, unde au ridicat o bisericuta din lemn, numita multa vreme, gropnita Draculestilor”, adica Manastirea Dealu. Alti istorici sunt de parere ca aici ar fi existat o viata manastireasca chiar de la sfarsitul secolului al XIV-lea sau ca manastirea “exista de pe vremea gloriosului voievod Mircea cel Batran”.

Inca de la inceputurile ei, manastirea a fost necropola domneasca. Aici au fost ingropati cei mai de seama domnitori ai Tarii Romanesti, cum ar fi: Vlad Dracul si fiul sau Nicolae, Radu cel Mare, Vlad cel Tanar, Patrascu cel Bun si capul marelui domnitor, Mihai Viteazul, adus aici de catre Turturea paharnic, dupa cum reiese dintr-un document din anul 1612.

Daca aveti acelasi noroc, puteti primi aceste informatii direct la fata locului, pt ca oricare din maicute poate fi ghid inegalabil dpdv al volumului de cunostinte si al daruirii.

Din curtea manastirii se deschide o panorama care cuprinde intregul oras Targoviste, asta dupa ce treceti de statuia ecvestra dedicata lui Mihai Viteazul si de florile, majoritatea trandafiri, care dau o pata de culoare curtii si un parfum aparte.

Albumul foto de la Manastirea Dealu este aici.

“Pace celor ce vin. Bucurie celor ce raman. Binecuvantare celor ce pleaca.”

Manastirea Viforata, aflata in satul cu acelasi nume din comuna Aninoasa, judetul Dambovita, este o manastire cu obste de maici ce dateaza inca din secolul al XV-lea. Manastirea pomeneste amintirea ctitorul ei, Vladislav Voievod Basarab (1447-1456), coborator din neamul domnitorului Vlad Calugarul. Fiind asezata in afara orasului Targoviste, nu a atras prea des atentia vizitatorilor fostei capitale a Tarii Romanesti; de aceea nu ni s-au pastrat prea multe descrieri vechi ale ei. Unul dintre acesti vizitatori, misionarul catolic P. Baksic, vedea pe la 1640, “afara din oras, intr-o vale din apropierea viilor”, o manastire de maici, unde se gasea o biserica “frumoasa”.
Numele acesteia – Viforata – nu spune foarte multe despre provenienta lui. De asemenea, nimeni nu stie de unde vine acest nume, prin aceste locuri iarna fiind blanda, fara vanturi rele. Exista o ipoteza conform careia numele acesteia se trage din incercarile prin care a trecut, anume de la viforul pornit de oameni: navaliri turcesti, incursiuni ale ostirii lui Bathory, incendii si cutremure, jafuri si alungari.

Mai multe poze gasiti aici.

Asadar aveti linistea si raiul trandafirilor la indemana, foarte aproape de orasul Targoviste, ce va asteapta cu portile deschise. Fiti binecuvantati!

Advertisements

2 responses to “Manastiri langa Targoviste

  1. Vania says:

    N-am ajuns la Mânăstirea Dealu, dar am amintiri frumoase legate de ea. La un examen de Istoria Bisericii Ortodoxe Române am avut-o printre subiecte. Examenul a fost trecut cu succes…

    • carmen says:

      Si manastirea Nucet este absolut fermecatoare, mai ales gradina care in orice anotimp, este ingrijita cu multa migala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: