Călător în România

Taramul lebedelor

on 9 July 2009

Dupa cum probabil ati vazut prin parcurile din Bucuresti, in vara asta sunt din nou pline de pasari exotice aduse de primarii nostri cu suflete sensibile, pt un cost ce atinge 100.000 euro. Eu am inspectat doar gradina Cismigiu si parcul Bordei.

Dupa ce anul trecut au fost intamplari nefericite cu lebedele negre, doua dintre ele murind sufocate cu guma de mestecat, acum s-au luat masuri serioase de siguranta. Anume, s-au montat gardulete imprejurul lacului cu pretioasele pasari si vizitatorii nu au voie sa le hraneasca sub orice forma. Problema este ca nimeni nu se ingrijeste ca aceasta regula sa fie respectata.

Lebada negra(Cygnus atratus) este o pasare de dimensiuni mari care se creste cu precadere in SE si SV Australiei, gasindu-se totodata si de-a lungul coastei de est a Australiei, in Tazmania si in Noua Zeelanda unde a fost reintrodusa de curand.

Lebada neagra este protejata de legile din Australia, ea devenind practic pasarea oficiala a acestei tari. Lebedele negre au fost descoperite in anul 1697 de catre Willem de Vlamingh. In prezent, numarul lebedelor negre se ridica la 500.000, iar durata de viata a acestor pasari, in salbaticie se estimeaza a fi de 40 de ani.

Trecand peste frumusetea si nobletea acestor pasari, modul lor de viata e bazat pe “conceptii”  invechite si de mult apuse in randul oamenilor, care, culmea, le admira. Atunci cand isi aleg partenerul, aceste lebede o fac pentru toata viata, iar cuibul este facut de catre femele si rareori de catre masculi. Fiecare femela depune 5-6 oua, cate un ou pe zi, masculul participand si el la clocitul oualelor.

Nu stiu cata pofta mai au de cuceriri si reproducere. Citisem ca le place viata solitara, dar in Cismigiu sunt ingramadite in zona Lacul Lebedelor cu diverse specii de rate, iar apa nu este curata atat de des pe cat ar trebui. Oricat de mult s-ar cheltui cu aducerea acestor pasari in capitala, nu vom putea ridica parcurile noastre la standardul celor cu adevarat europene, unde exista mai mult respect decat interes la mijloc.

Pozele din Cismigiu sunt aici, iar cele din parcul Bordei sunt aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: