Călător în România

Parcul Carol

on 11 July 2009


Parcul Carol are deja o poveste ce se deapana de mai bine de un veac. Creatie a arhitectului francez Eduard Redont, parcul a fost proiectat in anul 1900 si inaugurat in anul 1906 pe Dealul Filaretului, pe o suprafata initiala de 36 ha. Cu alei serpuite, peste care se apleaca arbori vanjosi, parcul este un loc pitoresc, in care te poti relaxa in voie.
Parcul Carol este inscris pe Lista monumentelor istorice din 2004 cu umatoarea localizare: Piata Libertatii – str. general Candiano Popescu – Calea Serban Voda – str. Cutitul de Argint – str. dr. Constantin Istrati.
Parcul, amenajat in stil mixt cu latura peisagistica dominanta, are aleea centrala construita in stil geometric, vegetatia fiind grupata astfel incat sa creeze imagini apropiate peisajelor naturale. De asemenea parcul are si un mic lac, de 2 ha, destinat agrementului.
Printre principalele obiective turistice ale parcului se numara:
Fantana Cantacuzino, monument de arta in stil neoclasic, construita in anul 1870, fiind decorata pe fatada si partile laterale cu basoreliefuri si placi de ceramica reprezentand cavaleri medievali si steme.

Statuile Gigantii realizate de sculptorul Dumitru Paciurea. Statuile inalte de 3.5 m, aflate la o distanta de 50 m una de cealalta, la capetele opuse ale unei axe perpendiculare pe aleea Centrala a parcului, reprezinta doua nuduri de tineri.

Monumentul Eroilor (1963), opera arhitectilor Horia Maicu si Vasile Cucu. Inalt de 48 de metri, a purtat pana la Revolutie numele de Monumentul Eroilor Socialismului. Este format dintr-o baza circulara placata cu granit negru pe care sunt amplasate cinci arcade zvelte placate cu granit rosu;

Monumentul Eroului Necunoscut, adus de la Marasesti in 1991;

Muzeul National Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida, inaugurat in anul 1909, dispune, printre altele si de o bibiloteca si de o fonoteca de stiinta si tehnica;

Fantana cu Zodiac,de la intrarea in parc, dupa planurile arhitectului Octav Doicescu si desenele zodiilor realizate de Mac Constantinescu si arhitectii August Schmeidegen si Dorin Pavel, a fost inaugurata in 1935;

Institutul Astronomic al Academiei Romane inaugurat in 1990.

Arenele romane, cu o capacitate de 5000 de locuri. Amfiteatrul a fost construit in anul 1906 si este rezultatul colaborarii dintre inginerul Elie Radu si arhitectul Leonida Negrescu, care a lucrat printre altele si la planurile Ateneului Roman.

Avand in vedere faptul ca l-am vizitat dupa ce se oprise ploaia, mi s-a parut un parc destul de linistit si curat. Desi nu prea se respecta zona sacra a mormantului eroului necunoscut, nefiind astfel un loc de joaca, nu am fost singura care s-a simtit bine in aceasta plimbare.

Toate pozele sunt disponibile aici.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: