Călător în România

Manastirea Sinaia

on 29 July 2009


Manastirea Sinaia, supranumita si catedrala Bucegilor, este prima constructie din aria actualei statiuni, fiind ctitorita la sfarsitul secolului al XVII-lea de catre Spatarul Mihail Cantacuzino, dupa intoarcerea de la muntele Sinai. De aici i s-a tras si numele de Manastirea Sinaia, nume preluat apoi de localitate.
Biserica veche[1690-1695], cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, este construita in stilul specific epocii in Tara Romaneasca, stilul brancovenesc. Forma exteriorului bisericii, in cruce latina – absidele in contur rectangular, este putin obisnuita in epoca. Portalul intrarii in pronaos este sculptat in piatra, avand reprezentati pe Moise si pe fratele lui, Arhiereul Aaron. Moise tine in maini tablele legii cu cele 10 porunci, iar Aaron, toiagul infrunzit. La mijlocul portalului se gaseste stema familiei Cantacuzino, vulturul bicefal, ce tine in gheare semnele imperiale ale puterii : crucea si sceptrul.

Pictura din pridvor si pronaos este in cea mai mare parte cea originala, realizata de Parvu Mutu Zugravul, pictorul preferat al Cantacuzinilor. Cupola pridvorului este pictata cu scene din viata Sfintei Ecaterina(ocrotitoarea Manastirii de la Muntele Sinai), a Sfantului Gheorghe(protectorul Moldovei si al militarilor) si a Sfantului Dumitru (protectorul Tarii Romanesti). Tabloul votiv il reprezinta pe fondatorul manastirii, Mihail Cantacuzino,  inconjurat de 18 copii (dintre care 12 adoptati), de prima sotie (Maria) si cea de-a doua(Teodora), precum si de alti membri ai familiei Cantacuzino, la loc de frunte fiind fratele ctitorului, stolnicul Constantin Cantacuzino.
De retinut ca Mihail Cantacuzino este primul care a construit un spital in Tara Romaneasca – spitalul Coltea (Bucuresti), in incinta manastirii Coltea, zidita tot de el. Dintre ctitoriile lui Mihail mai amintesc de Biserica Fundenii Doamnei din Bucuresti, Schitul Titireciu din Oltenia si o biserica la Ramnicu Sarat.

Biserica noua, cu hramul “Sfanta Treime”, a fost construita de staretul Ioasaf, si finalizata de staretul Paisie, in 1842-1846, din fondurile manastirii.
Numarul calugarilor crescuse de la 12 in 1690, la 100, in 1842. A fost reconstruita intre anii 1897-1903, ajungand la forma care se pastreaza si astazi. Pictura a fost realizata de Aage Exner, un pictor danez. Mobilierul a fost realizat in Bucuresti, in lemn de paltin aurit (naos) si stejar (pronaos).
Candelabrele au fost realizate la Viena, aceasta fiind prima biserica electrificata din tara noastra (1903). In aceasta biserica au fost botezati printii si printesele Romaniei. Cu ocazia botezului printului Nicolae, fiul Regelui Ferdinand, nasul- Tarul Nicolae al II-lea a daruit Manastirii Sinaia cele doua icoane din pronaos, Sf. Nicolae si Sf. Serghie.


Muzeul manastirii Sinaia, construit in anul 1895 cu ocazia bicentenarului manastirii, este primul muzeu religios din tara si adaposteste obiecte de cult de o valoare inestimabila, prima Biblie tradusa si tiparita in romana la Bucuresti (prin bunavointa domnitorului Serban Cantacuzino, in 1688) precum si o superba colectie de icoane. De asemenea, in biserica se mai gaseste epitaful executat de Ana Roth, o piesa lucrata cu acul si cu fir de aur si matase colorata pe panza de bumbac intre ani 1897-1900. Piesa de valoare mondiala este inregistrata in catalogul UNESCO.
In curtea vechi manastiri se gaseste cavoul lui Tache Ionescu, prim-ministru al Romaniei in perioada Primului Razboi Mondial, si care a avut un rol important in realizarea Unirii de la 1918. Acesta a cerut prin testament sa fie ingropat la Sinaia.

Mai multe informatii pe www.ManastireaSinaia.ro

Albumul foto aici.


2 responses to “Manastirea Sinaia

  1. Va multumesc pentru banner/sustinere, v-am adaugat un link in “Sustinatori proiect”, o zi buna va doresc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: