Călător în România

Parcul Plumbuita

on 7 August 2009


Este un parc situat in cartierul Colentina din sectorul 2 al capitalei, amplasat pe malul lacului Plumbuita, care face parte din salba de lacuri a raului Colentina.
Parcul a fost amenajat ca zona de agrement in 1977 si avea, in momentul infiintarii, o suprafata de 80 ha, fiind inzestrat cu alei asfaltate, terenuri de joaca pentru copii, o pergola cu mese si scaune si un curs artificial ingust de apa, cu cateva poduri. In prezent dispune si de un teren de fotbal, cu acces pe baza de taxa.

Pe lac a fost construita o fantana arteziana moderna, de catre Primaria sectorului 2. Intr-o zona imprejmuita a parcului, pe latura dinspre soseaua Colentina, se desfasoara, in fiecare duminica, un targ de animale de companie si pasari exotice.

Vedeti aici localizarea exacta pe harta Bucurestiului.

In parc se afla trei obiective arhitecturale istorice importante ale Bucurestiului:

Manastirea Plumbuita, ctitorie din secolul XVI a lui Petru cel Tanar, in incinta careia se afla si Casa domneasca, ridicata de Matei Basarab in 1647.
Se pare ca numele cartierului in care se afla,  “Colentina”, provine de la una din luptele desfasurate in aceste locuri. Desi nu s-au gasit dovezi stiintifice cu privire la acest lucru, exista o traditie locala conform careia numele cartierului ar proveni din urmatoarea conversatie: “Unde-i batusi, spatare, pe turci si pe tatari?”, ar fi intrebat Matei Basarab, iar acesta ar fi raspuns: “Colea-n tina, Maria Ta”.

Numele de Plumbuita i-a fost dat de localnici, datorita faptului ca biserica a fost multa vreme acoperita cu tabla de plumb. Exista si legende in jurul acestei denumiri.

Monografia Manastirii Plumbuita, aparuta in 2001, spune ca exista trei versiuni privind numele sfantului lacas. Una sustine ca aceasta manastire s-ar numi “Plumbuita” pentru ca Matei Basarab ar fi invelit-o cu plumb.

O a doua versiune sustine ca in timpul luptei din 1632 acoperisul bisericii a fost topit si transformat in proiectile de lupta. Matei Basarab, avand nevoie de ghiulele in timpul luptei, a dat la topit acoperisul de plumb al manastirii pentru a le fabrica.


Alta legenda spune ca batalia lui Matei Basarab cu Radu Ilias, care a avut loc sub zidurile Manastirii Plumbuita a fost atat de apriga, incat multimea ghiulelelor cazute pe acoperisul bisericii s-au topit printr-o minune si i-au dat invelitorii un luciu de plumb, de unde si denumirea.
Biserica manastirii, rezidita de Matei Basarab in 1647, are turla pe naos, si prezinta atat caractere arhitecturale tipic muntenesti, cat si ancadramente de tip gotic la ferestre, care evidentiaza influenta arhitecturii moldovenesti. Are ziduri foarte groase, de aproape un metru. Tabloul votiv al bisericii ii infatiseaza pe voievodul-ctitor Matei Basarab si pe Elena Doamna.Casa Domneasca are arcade pe masive de zidarie la parter si arcade mai numeroase, sprijinite pe coloane cilindrice, la etaj, fiind unul dintre exemplarele rare de arhitectura civila anterioara secolului al XIX-lea care se pastreaza in Bucuresti.

Album foto disponibil aici.

Palatul Ghika Tei, care margineste latura sudica a lacului. Este o constructie in stil neoclasic, ridicata de domnitorul Grigore Dimitrie Ghika in anul 1822, pe locul vechii case parintesti a banului Dumitrache Ghika.

IMG_6142Auzisem reclama de pe Magic FM care anunta marea redeschidere a palatului si am zis sa-i fac o vizita. La aceste imense porti sta agentul de paza care ne aduce la cunostinta ca palatul nu e deschis spre vizitare, accesul fiind limitat doar pe terasa, doar pe baza cardului de membru.

IMG_6143-crop

Biserica Teiul Doamnei Ghika a fost zidita in anul 1833 de domnitorul muntean Grigore IMG_6150Dumitrie al IV-lea Ghika, membru al familiei Ghika, ce a dat Tarilor Romane noua domnitori intre anii 1659 si 1854, a fost primul domn pamantean dupa regimul fanariot in Tara Romaneasca (1822). De numele lui se leaga unele fapte memorabile, printre care pavarea cu piatra a unor strazi bucurestene. A domnit pana in 1828 si a murit in 1835, la doi ani dupa sfintirea bisericii. A fost inmormantat langa zidul bisericii, in partea de sud.

Pictura in ulei, imbinare bizantinooccidentala,
a fost un exemplar rar de buna pictura bisericeasca, executata de pictorul italian Giacometti, care a pictat si palatul alaturat, caruia bisericai-a servit initial de paraclis (a fost spalata in 1927, dar s-a afumat din nou).
Nu se stie la ce data biserica a incetat a mai
fi exclusiv a palatului si a inceput sa fie loc de
inchinaciune si pentru poporul din jur; in orice caz, conform testamentului domnitorului, biserica si personalul au fost intretinute de o epitropie alcatuita din membri ai familiei Ghika si inzestrata cu bunuri din imprejurimi. In 1910 personalul a trecut in intretinerea Casei Bisericii, iar in 1959 biserica, cu tot patrimoniul ei, a trecut in grija statului.

Astfel, parcul Plumbuita este un mix pe gustul tuturor. Daca aflati ceva in legatura cu acele carduri de membru, va rog sa-mi lasati un comentariu aici. Tare sunt curioasa unde si cum se fac.

Vedeti alte poze din parc aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: