Călător în România

RTD2 : Cheile Bicazului – Lacul Rosu – Barajul Izvorul Muntelui

on 24 August 2009

Pasul anterior : RTD1 : Bucuresti – Piatra Neamt

Si undeva mai jos trece soseaua 🙂 Peisajul e superb. Cheile Dambovicioarei pot sa se aseze intr-un colt si sa stea rusinate 5 minute. Singura recomandare : nu mergeti in week-end pt ca se aglomereaza ingrozitor si locuri de parcare sunt putine.

Harta detaliata este aici.

La aproximativ 30 km de Piatra Neamt se afla localitatea Bicaz. De aici drumul se bifurca : unul merge la barajul Izvorul Muntelui si celalalt catre lacul Rosu. Cu oricare varianta ati incepe, sa nu ratati pastravaria Cheita [ vedeti poze ]. Aici se poate cumpara pastrav, desigur proaspat, pe alese si, la cerere, esti servit cu el gatit dupa retete specifice.
Parcul National Cheile Bicazului este localizat in Muntii Hasmas, in zona central-nord-estica a Romaniei, pe raza judetelor Neamt si Harghita.
Aria protejata Cheile Bicazului-Hasmas este strabatuta de drumul transcarpatic (DN12C) care leaga localitatea Gheorgheni, situata in Depresiunea Giurgeului (drenata de raul Mures), de Bicaz, oras amplasat pe raul Bistrita. Accesul spre Hasmasul Mare se poate face si de la Balan, situat la Nord de Sandominic, de pe DN12, de unde se poate observa Piatra Singuratica.

Gasiti aici 18 trasee turistice din acest parc, detaliate si cu marcajele aferente. Noi n-am avut nici timp, nici fizic sa incercam vreunul. Si o gustare pt pasionatii de istorie si folclor.

La Cheile Bicazului, cu o lungime de aproximativ 6 km, fiind recunoscute drept cele mai impunatoare din Europa Centrala, vin oameni din toata tara si nu numai. De faptul asta profita comerciantii care au pregatite suveniruri specifice locului, de orice forma/culoare. Un baietel blondut vroia sa ne vanda floare de colt, cu 3 lei firul. Deci gasiti absolut orice.

Drumul catre statiunea Lacul Rosu e in stare buna, cam ingust, dar luand in calcul ce privelisti ti se descopera in fata ochilor, nici nu poti cere mai mult.

Lacul Rosu este un lac de baraj natural, cel mai cunoscut lac de munte de acest fel din Romania si s-a format in luna iulie a anul 1837 ca urmare a unei alunecari de teren. Lacul pastreaza si astazi aspectul unei vai inecate. Aflat la altitudinea de 983 m, are o suprafata de aproximativ 11ha, fiind alimentat de 5 paraie. Cititi mai multe detalii, cat si legenda din spatele acestui lac, aici.

Oameni stand linistiti la picnic versus soferi transpirati cautand cativa metri pt parcare si din loc in loc cate un politist facea semne disperate de inaintare. Tablou mixt si sunete colorate peste tot. Parca se mutase valea Prahovei acolo. Incepusem sa cred ca nu ne-am ales bine perioada pt concediul asta. Incetul cu incetul, facand abstractie de foiala din jur, m-am izolat intr-un balon de admiratie catre lac si am vorbit cu ratele ce stateau cocotate pe cioturile de brad.

Tot aici am gasit “Drumul Molidului”, un circuit care parcurge in parte traseul de odinioara al unei cai ferate inguste. Acest traseu asigura privelistea valorilor naturale si peisagistice din zona, inlesneste circulatia ecologica intre localitati cu vechi legaturi economice si culturale.

Cred ca ati avut placerea sa auziti prin Bucuresti, la metrou sau prin parcuri, formatia de indieni sau amer-indieni sau peruani … inca nu mi-e clara nationalitatea lor.

Se pare ca succesul i-a impins sa se extinda. Am inteles ca au facut spectacol si la Mamaia. Surpriza mi-a fost si mai mare cand i-am intalnit pe platou la lacul Rosu. Aceeasi muzica ambientala, alt decor. Ne-am adunat alaturi de celelalte persoane, i-am ascultat si i-am pozat.

Dar muzica lor intre munti avea cu totul alt farmec decat l-ar avea in traficul din capitala. Parca se nascuse acolo. M-a fermecat. Pentru o clipa am uitat de caldura coplesitoare si de aglomeratia care ma astepta la intoarcere.

Cu mai mult curaj, am pornit, cu gandul si nu numai, spre barajul Izvorul Muntelui.
Lacul de acumulare “Izvorul Muntelui”, cunoscut si sub numele de “lacul Bicaz”, este cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare din Romania.

Situat pe cursul superior al raului Bistrita, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelasi nume. Din el se alimenteaza centrala hidroelectrica Bicaz-Stejaru, echipata cu sase generatoare.

Recorduri: barajul Izvorul Muntelui, avand inaltimea de 127 m, este cel mai mare baraj de greutate si al treilea dintre cele mai inalte baraje din Romania. Deasemenea este al 9-lea baraj de greutate, ca inaltime, din Europa.

Poate a fost doar o impresie de-a mea, dar barajul si lacul de aici depasesc ceea ce am vazut la Vidraru. N-am avut noroc de lumina buna. Puteti aprecia toate pozele din aceasta excursie aici. Oricum, a fost frumos si n-am sa uit Cheile Bicazului prea curand. N-as fi banuit ca Moldova noastra are asa frumuseti, pe langa manastirile vestite.

Tineti aproape pt ce urmeaza! 🙂

Pasul urmator : RTD3 : Manastiri moldovenesti

Advertisements

4 responses to “RTD2 : Cheile Bicazului – Lacul Rosu – Barajul Izvorul Muntelui

 1. Anonymous says:

  super tareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee o sa incerc sa ajung si eu pe acolo dar e foarte frumossssssssssssssssssssssss

  • Cristina Pantazi says:

   Imi place entuziasmul tau 🙂 Sigur vei reusi sa ajungi acolo, mai ales pt ca merita fiecare efort.

 2. Julyon says:

  Buna ziua ! Vand teren in zona aia 10.000mp cu 15.000 euro . Comuna Hangu , 25 de km de la barajul Bicaz cine e interesat mail la adresa julyon958@yahoo.com.

 3. GABI MADINCA says:

  Draga cristina, iti impartasesc impresiile si revelatiile legate despre Cheile Bicazului si Moldova. Eu am descoperit acele locuri si manastiri pitoresti in iulie 2009, impreuna cu sotul meu, fata noastra si prietenul ei. Fac parte dintre oamenii fericiti care au ocazia sa calatoreasca prin lume cu serviciul, am vazut destul de mult din Europa si am fost chiar si in China dar recunosc ca acel concediu nu-l voi uita prea curand ! Rudele mele din partea mamei sunt la Fagaras, deci e clar ca Sibiu, Brasov,Bran,Rasnov pentru familia mea sunt super vizitate si apreciate, dar si traseul Neamt – Bucovina ne-a mers la inima.Recomand tuturor sa treaca macar intr-o vara pe-acolo.Frumusetea locurilor si farmecul manastirilor va va face sa uitati de stres si necazuri !!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: