Călător în România

RTD3 : Manastiri moldovenesti

on 25 August 2009

Pasul anterior : RTD2 : Cheile Bicazului – Lacul Rosu – Barajul Izvorul Muntelui

Manastirea Bistrita, zidita de domnitorul Alexandru cel Bun in anul 1406, este o manastire ortodoxa din judetul Neamt. Manastirea se afla in satul Bistrita, din comuna Alexandru cel Bun, si are o foarte mare valoare istorica si arheologica.
Fiind situata la aproximativ 8 kilometri mai spre vest de orasul Piatra Neamt, manastirea a dainuit timp de peste sase veacuri la adapostul padurilor ce o acopera, infruntand, ca toate lacasurile noastre de credinta si cultura, greutatile si incercarile istoriei.

Potrivit traditiei, inceputurile obstei monahale din vatra Bistritei nemtene se aseaza in vremea domniei lui Petru I Musat, spre sfarsitul secolului al XIV-lea, cand s-a ridicat aici o micuta biserica de lemn, prin purtarea de grija a ieromonahului Pafnutie.

In anul 1402, pe locul bisericute de lemn, domnitorul Alexandru cel Bun a zidit, a zidit o minunata biserica de piatra. Locasul de peste 30 de metri lungime, cu pronaos, gropnita, naos si altar, a fost zidit si cu gandul de a-i folosi acestuia pe post de loc de ingropare.

Vedeti albumul foto de la manastirea Bistrita .

In paleta spirituala, tot mai larga, a meleagurilor nemtene, se inscrie, incepand cu toamna anului 2002, si Manastirea Pestera, din comuna Garcina. Cu un rol important in viata ortodocsilor locali si cu o contributie majora la insanatosirea morala a celor ce-i pasesc pragul, manastirea se afla in apropierea masivului Cozla ce formeaza partea sudica a versantului estic al muntilor Stanisoarei. Ansamblul manastiresc este asezat pe un platou, la poalele dealului Pestera, de la care si-a luat numele.

Pana in anul 1993, viata monahala s-a desfasurat intr-o casa batraneasca si intr-un paraclis improvizat, acestea functionand ca schit al manastirii Bistrita. La 13 septembrie 1997 biserica a fost sfintita si in 2002 se sfinteste paraclisul “Adormirea Maicii Domnului” iar schitul Pestera a fost ridicat la rangul de manastire.

Vedeti album foto aici de la manastirea Pestera.


Plecand din Piatra Neamt pe DN 15C spre Targu Neamt, ceva mai la nord de Garcina, o alta ramificatie vestica (DC 146) a drumului principal patrunde pe Valea Almasului, strabatand o zona de un pitoresc deosebit. Aici, intr-o poiana de la piciorul unui deal impadurit care coboara pana pe malul paraului, se inalta biserica cu hramul “Duminica Tuturor Sfintilor”.
Pe aceasta vatra s-a construit in 1715, cu ajutorul Ecaterinei Cantacuzino, sotia spatarului Iordache Cantacuzino, un schit. Acesta a rezistat pana in anul 1821 cand a fost distrus de eteristi. In 1821, boierul Lupu Bals si monahul Rafail zidesc actuala biserica pe locul vechiului lacas din lemn, schitul devenind unul de maici. In 1851 biserica este supusa unor ample lucrari de renovare pe cheltuiala boierului Palade.
Dupa o lunga perioada de stagnare, datorata Decretului 410/1959 in urma caruia maicile au fost nevoite sa plece la manastirile Agapia si Varatic iar schitul a fost inchis, viata monahala de aici renaste. Astfel, in baza hotararii nr. 26 din 12 ianuarie 1987 luata de Mitropolia Moldovei si a Sucevei, Schitul Almas a fost reinfiintat ca schit de monahi sub ascultarea Manastirii Horaita, avand ca staret pe arhimandritul Zenovie Ghidescu. Totodata au inceput si lucrarile de restaurare a intregului ansamblu monahal.
In 1990, prin hotararea nr. 5057 din 22 iunie a Sfantului Sinod, schitul devine manastirea Almas, sub conducerea staretului P.Cuv.Arhim. Laurentiu Nita.

Vedeti album foto aici de la manastirea Almas.

Manastirea Varatic a fost infiintata spre sfarsitul secolului al XVIII-lea (1781 – 1785) de catre maica Olimpiada si alte cateva calugarite, cu sprijinul staretului Paisie de la manastirea Neamt si cu binecuvantarea mitropolitului Gavriil Calimachi. Initial, ansamblul de la Varatic se compunea dintr-o bisericuta de lemn si cateva chilii, insa, o data cu cresterea numarului de calugarite (aduse de la manastirea Topolita), mica asezare monahala va capata forma unui schit (1790).

O alta biserica din cadrul manastirii Varatic, inaltata la 1847, din lemn, avand mici dimensiuni, a fost biserica “Nasterea Sf.Ioan Botezatorul”, folosita initial ca lacas de cimitir. Mai tarziu, pe locul ei s-a ridicat actuala constructie de piatra, situata la circa 150 de metri sud-est de biserica “Adormirea”. Din pomelnicul ei aflam: “Fondatorii sfintei biserici au fost mai intai Sfintia sa schimonahia Eufrosina Lazu, arhimandrita si stareta sfintei manastiri Varatecu. Si in al doilea, cu ajutorul soborului si altor facatori de bine”. In prezent, biserica este utilizata pentru pravila zilnica a maicutelor, iar in apropierea ei, ca o marturie a vechiului cimitir, se afla mormantul Veronicai Micle.
In ceea ce priveste implicarea maicilor de la Varatic in viata publica, acestea au activat ca surori de caritate, infirmiere, ingrijitoare sau bucatarese atat in razboiul de independenta, cat si in cele doua razboaie mondiale, in spitalele din orase, in infirmerii improvizate sau direct pe front. In 1907 – 1908 si in 1913, la Varatic au fost organizate cursuri de Crucea Rosie, iar unele maici si surori au participat la cursurile Institutului de Caritate din Bucuresti (1914 – 1916).
Cititi mai multe aici si vedeti pozele aici cu manastirea Varatic.


De la Varatic se ajunge la Manastirea Agapia fie pe scurtatura taiata prin padure catre nord, trecand prin Filioara (DC 168), fie revenind in soseaua nationala, pentru ca dupa 4 km sa ne indreptam spre vest pe DJ 155 D, fie pe un drum forestier de un pitoresc deosebit. Fata de Piatra Neamt, manastirea se afla la 43 km, iar fata de Targu Neamt la 9 km.
Manastirea Agapia este unul dintre cele mai cunoscute si mai apreciate monumente din aceasta parte a tarii, cautat de un mare numar de vizitatori dornici sa vada o straveche vatra de credinta si cultura, dar si un nepretuit tezaur de arta, unic prin capacitatea sa de a dezvalui specificul si originalitatea spiritualitatii romanesti.
Prima mentiune documentara s-a facut prin Hotarnica lui Ilies Voda din 1437, care delimiteaza mosia Manastirii Agapia de cea a Manastirii Neamt. Dupa aceasta data, numele manastirii a mai aparut in diferite documente si insemnari din 1452, 1464, 1476, 1498 etc. atestand existenta sa pe toata perioada secolului al XV-lea, cand obstea monahala a crescut mereu, bucurandu-se de un prestigiu tot mai mare si de atentia voievozilor tarii, printre care si Stefan cel Mare, care o apara si o inzestreaza. In aceste conditii, bisericuta de lemn de la Agapia din Deal a devenit neincapatoare, punandu-se cu necesitate problema ridicarii unui nou edificiu, mai mare si mai trainic, pe masura locului pe care acest asezamant il ocupa printre celelalte manastiri ale Moldovei.

Pozele sunt aici de la manastirea Agapia.


Manastirea Neamt este o manastire ortodoxa de calugari, situata in comuna Vanatori-Neamt. Este cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova.
Manastirea este atestata documentar din 1407, insa radacinile in timp ale activitatii monahale se intind pana in veacul al XII-lea. Ctitorirea manastirii ii este atribuita voievodului Petru I Musat (1375-1391), care a construit prima biserica din piatra, astazi disparuta, insa, pe amplasamentul manastirii, existase o bisericuta mai veche din lemn, numita Biserica Alba, construita de monahi cu un secol inainte. Biserica actuala din incinta manastirii a fost ctitorita de voievodul Stefan cel Mare la sfarsitul secolului al XV-lea si are hramul Inaltarea Domnului.

Galerie foto aici de la manastirea Neamt.

Si harta de mai jos le localizeaza pe toate.

harta_manastiri_moldovenestiPasul urmator : RTD3 : Casa memoriala Alexandru Vlahuta

Advertisements

3 responses to “RTD3 : Manastiri moldovenesti

  1. Bogdan says:

    cum ajung eu la manastirea bistrita, cu ce mijloc de transport? din Piatra Neamt..

  2. Bogdan says:

    daca stiti postati aici…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: