Călător în România

RTD3 : Casa memoriala Ion Creanga

on 31 August 2009

Pasul anterior : RTD3 : Casa memoriala Alexandru Vlahuta.

Aflata in Humulesti, localitate cunoscuta din Amintiri din copilarie a lui Ion Creanga, astazi cartier al orasului Targu Neamt, pe strada Ion Creanga nr. 8, dincolo de “Ozana cea limpede si frumos curgatoare”, casa memoriala Ion Creanga pastreaza vie amintirea scriitorului.

Construita in 1830 de bunicul dinspre tata al marelui povestitor, Petrea Ciubotariul, a fost primita de fiul sau Stefan in 1835, cand s-a casatorit cu Smaranda Creanga, din Pipirig. Constructia a fost restaurata in 1937 prin grija istoricului Nicolae Iorga. In 1944 Sofia Grigoriu, nascuta Creanga, doneaza casa Asociatiei Invatatorilor din Romania.

Casa copilariei lui Creanga a ramas mostenire din generatie in generatie si a fost locuita pana in anul 1959 cand a fost declarata printr-un decret patrimoniu national si a fost declarata muzeu.

In spatele casei se mai pastreaza inca obiecte gospodaresti si unelte agricole adapostite de un acoperament inclinat din scanduri.
In prezent, amenajata ca muzeu, casa adaposteste obiecte care au apartinut odinioara familiei Creanga laita, de jur imprejurul camerei, acoperita cu laicere, culmea cu cateva straie, opaitul, furca si roata de depanat, vartelnita, masa la care a invatat Ionica buchiile cartii, ceaslovul amintit in memoriile sale.

In prezent, casa memoriala Ion Creanga este unul dintre cele mai vizitate muzee din tara, trecandu-i pragul anual mai mult de 40.000 de turisti romani si straini.

Alaturi gasiti si parcul tematic Ion Creanga unde se aud fara oprire povestile dragi copilariei noastre. Sunt amenajate scene cheie din “Capra cu trei iezi”, “La ciresi”, “Ursul pacalit de vulpe” si altele, chiar si un cocos care are in punguta 2 lei noi. 🙂

Aici varsta isi pierde semnificatia si te ratacesti fara sa-ti dai seama intr-o lume de basm. Uitasem de sutele de kilometri parcurse pana aici si ma minunam de fiecare colt de bucurie ce-l gaseam inaintea ochilor. E minunat acest parc si sper sa se pastreze in aceste conditii multa vreme.

Vedeti albumul foto complet aici.

Pasul urmator : RTD4 : Manastirile bucovinene vazute din Gura Humorului

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: