Călător în România

RTD4 : Manastirile bucovinene vazute din Gura Humorului

on 1 September 2009

Pasul anterior : RTD 3 : Casa memoriala Ion Creanga
bucovinamap

Mai sus aveti macheta obiectivelor, indeosebi din Bucovina. Noi ne-am continuat drumul de la Targu Neamt, spre Falticeni, pt ca la un moment dat sa ne separam in tinutul manastirilor.


Gura Humorului este un oras din judetul Suceava, situat la o altitudine de aproximativ 470 m, avand un climat cu proprietati sedative. Locul a fost cautat, inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca statiune climaterica. La nord sunt culmile Obcinei Humorului, la sud Obcina Voronetului iar la vest Obcina Mare. Acesti munti sunt bine impaduriti, iar climatul de adapost confera orasului cu circa 17.000 de locuitori un cadru placut si pitoresc. Meleagurile humorene sunt atestate in documentele scrise medievale emise de cancelaria Moldovei, inca de la inceputul secolului XV -lea (1415), cand vornicul Oana a intemeiat vechea manastire a Humorului, la o distanta de 6 km de actualul oras Gura Humorului.

Variante posibile pt a ajunge in Gura Humorului [tren, masina si avion], istoricul orasului, precum si evenimentele in desfasurare gasiti pe site-ul care indeplineste foarte bine rolul de ghid turistic, as putea spune ca este complet. Asa ca aruncati o privire si aici.

IMG_7135 Stitch

Locuri de cazare gasiti la orice ora si orice pret, insa nu in centrul orasului. Pe drumurile spre manastiri, Voronet si Humorului, sunt pensiuni si case pt toate gusturile si buzunarele. Dovada este aici.

Statiunea este linistita, cu putini tineri, o piata mare de legume si fructe plina de gospodine si cladiri care pastreaza cu fidelitate arhitectura vremurilor de mult apuse. Plimbarea de seara ne-am facut-o in parculetul din centru si am mai cumparat de-ale gurii din supermarketul de sub restaurantul Moldova.

Vedeti aici pozele din Gura Humorului si imprejurimile, unde am stat la picnic si am cumparat branza proaspata de la stana.

Romania Tour Day 4 dedicata exclusiv Bucovinei; vedeti harta aici.

Manastirea Humorului a fost ctitorita, cu probabilitate, in secolul al XIV-lea de vornicul Oana de la Tulova. Biserica a fost distrusa insa la inceputul secolului al XVI-lea. Vechea manastire a Humorului a primit din partea lui Stefan cel Mare un Tetraevanghel scris si impodobit cu miniauri de catre ieromonahul Nicodim in anul 1473, avand ferecatura de argint aiurit.

In 1530 a fost ctitorita o noua biserica dedicata Adormirii Maicii Domnului, in apropierea fostului edificiu. Pictura bisericii a fost realizata dupa 5 ani de catre Toma de la Suceava. Un loc aparte il ocupa scena “Asediului Constantinopolului”, pictorul moldovean infatisand aici Cetatea de Scaun a Sucevei, precum si dusmanii Moldovei, inarmati.

La interior se pastreaza un valoros iconostas din lemn aurit si pictat, datand din timpul domniei lui Petru Rares, cat si icoanele imparatesti. Turnul-clopotnita cu foisor a fost construit de Vasile Lupu in anul 1641.

Istoricul complet e disponibil pe Wikipedia.

Albumul foto de la manastirea Humorului.

Manastirea Voronet se afla la 4km de centrul orasului Gura Humorului pe drumul spre Campulung Moldovenesc, datand din secolele XV-XVI. Biserica, avand hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost construita intre 26 mai si 14 septembrie 1488. Arhitectura sa este reprezentativa pt stilul moldovenesc. Legenda originii aminteste de doua mari personalitati : ctitorul manastirii, Sfantul voievod Stefan cel Mare si Sfantul Daniil Sihastrul. In anul 1547, Mitropolitul Grigore Rosca a adaugat, pe latura vestica a bisericii, pridvorul inchis si a impodobit intregul lacas cu fresce exterioare. Culoarea dominanta a bisericii este albastru. In sfanta manastire Voronet se mai pastreaza catapeteasma din lemn de tisa aurit, jiltul domnesc, stranele si lespezi funerare – adevarate capodopere de arta medievala.

Una din maicute este pregatita sa fie ghid si sa prezinte scenele importante pictate pe biserica manastirii, precum si magia “albastrului de Voronet”.

Mare atentie cand plecati, sa nu ratati cele doua harti ale Romaniei. Una dintre ele este harta manastirilor si schiturilor ortodoxe intre anii 1177 si 2008 iar cealalta este harta completa a tarii noastre, asa cum era in anul 1938.

Celelalte poze de la manastirea Voronet sunt aici.

Manastirea Moldovita este una din vechile asezari calugaresti, cu un important si glorios trecut istoric, strajuitoare de veacuri la hotarul Moldovei de nord, situata in comuna Vatra Moldovitei la o distanta de circa 15 km de comuna Vama.
Sub pasnica domnie a lui Alexandru cel Bun, ocrotita si inzestrats de ctitori, a dainuit pana la sfarsitul veacului al XV-lea cand, din cauza unei alunecari de teren, s-a prabusit. Ruinele ei se vad si astazi la 500m distanta de actuala manastire.
Voievodul Petru Rares, iubitor de arta ca si tatal sau, Ştefan cel Mare, vrand sa continue existenţa manastirii Moldovita, alege locul putin mai la ses de vechea biserica si construieste actuala biserica a Moldovitei in anul 1532, inchinand-o aceluiasi hram “Buna Vestire”.

Albumul foto de la manastirea Moldovita.

Manastirea Sucevita, la 32km de manastirea Moldovita, are hramul bisericii “Invierea Domnului” si a fost ctitorita inainte de 1581. Biserica se incadreaza in categoria edificiilor de cult de plan triconc, in forma de cruce, si prezinta compartimentarea caracteristica unei necropole familiale.

Bine conservata, pictura in fresca a manastirii Sucevita este opera a doi zugravi romani, fratii Ion si Sofronie, care au terminat impodobirea cu pictura in anul 1596. In incinta manastirii gasiti si un muzeu, cu o bogata colectie de icoane, obiecte de cult, carti bisericesti si vestitele acoperaminte de mormant cu portretele lui Ieremia (1606)  si Simion Movila (1609).

Albumul foto complet de la manastirea Sucevita.

Manastirea Putna, prima ctitorie a Sfantului voievod Stefan cel Mare – numit “parinte al neamului romanesc” – a fost sfintita la 3 septembrie 1470, fiind ridicata pe locul unei stravechi sihastrii din secolele XIII – XIV. Astazi, in muzeul manastirii se afla expuse manuscrise, obiecte de cult si ceramica din perioada medievala. Se remarca indeosebi colectia de broderii de traditie bizantina, una dintre cele mai frumoase din lume.

Istoria manastirii se impleteste cu istoria neamului. De la inceput a fost destinata sa devina necropola domneasca. In biserica au fost inmormantati, alaturi de Stefan cel mare, fiul sau Bogdan, nepotul sau Stefanita si alti membri ai dinastiei musatine.

Pozele de la manastirea Putna.

La o distanta de aproximativ 1,5km de manastirea Putna se afla chilia lui Daniil Sihastrul. In aceasta chilie a trait 20 de ani, timp in care monahi ori pustnici din toata tara veneau la el pentru a primi indemnuri si sfaturi duhovnicesti. Inca din timpul vietii, el era cunoscut de credinciosi drept Sihastrul cel Batran, nume care exprima increderea pe care contemporanii o aveau in intelepciunea si sfintenia sa.

IMG_6985IMG_6987

Acestea sunt renumitele manastiri pictate ale Bucovinei, cele pt care oamenii bat sute, poate chiar mii de kilometri. Pe masura ce treceam de la una la cealalta, parcarile se aglomerau, chiar daca eram in timpul saptamanii de lucru. Se platesc bilete de intrare la fiecare, si pt muzeu si pt fotografiat. Un moment usor iritant, statul la coada pt a intra in sfantul lacas.

Oricum, a fost o lectie practica de istorie si una de civica. De aici am mers mai departe spre Radauti si Suceava.

Pasul urmator : RTD5 : Radauti si Suceava.


5 responses to “RTD4 : Manastirile bucovinene vazute din Gura Humorului

 1. raluka says:

  waw…superb…mi-ai facut o mare bucurie scriind despre suceava aici pe blog…:) imi doresc enorm de mult sa ajung in locurile acelea, si nu stiu, in ultimul timp…cand aud de suceava imi dau lacrimile, daca mai si citesc ceva despre, sau vad poze…sunt in transa efectiv….multumesc

 2. raluka says:

  a, si …daca mai ajungi vreodata prin aceste locuri minunate, si mai poate veni cineva din afara grupului…(adik eu) 😀 please, let me know…

 3. Bogdan says:

  Si mina de la Cacica cu sala de sport, capela si statuile din sare sunt foarte frumoase si interesante

 4. LUMINITA says:

  am fost acum 2 zile la gura humorului unde am vazut mina de la cacica si fetita mea era asa de incintata si manastirile PUTNA SUCEVITA VORONET sint foarte frumoase VATRA DORNEI e super ne-am plimbat cu telescaunul ne-am dat si pe pista artificiala superam mai vizitat si CHEILE BICAZULUI FOARTE FRUMOS AM VRUT SA NE CAZAM LA LACUL ROSU DAR NU AM GASIT UNDE SA NE CAZAM ERAU TOATE PENSIUNILE PLINE ASA CA NU AM REUSIT SA VIZITEZ DOAR IN TREACAT POATE LA ANUL VOI VIZITA SI CELELALTE ZONE AVEM TARA FOARTE FRUMOASA

 5. Cristina Pantazi says:

  Din ce ati povestit, se pare ca ati avut parte de o super vacanta.
  Ma bucur sa aflu ca mai sunt oameni care dau o sansa Romaniei cand vine vorba de calatorii. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: