Călător în România

RTD4 : Radauti si Suceava

on 2 September 2009

Pasul anterior : RTD4 : Manastirile bucovinene vazute din Gura Humorului

Dupa cum ati vazut in articolul precedent, pe harta, de la Manastirea Putna ne-am intors spre Radauti si Suceava.

Catedrala Radauti

Catedrala Ortodoxa "Pogorarea Sfantului Duh" Radauti

Teritoriul de astazi al orasului Radauti, cat si imprejurimile sale, au fost locuite inca din timpurile preistorice. Astfel, cum memoria are obiceiul sa tradeze, denumirea de Radauti se invarte in jurul a 3 variante de legenda :
* Traditiile locale vorbesc despre voievodul Radomir, de la care si-ar avea numele sau: Radomirovti, prescurtat Radovti, de unde Radauti.
* Numele Radauti ar veni de la latinul Rothacenum, unde romanii, dupa cucerirea Daciei, ar fi intemeiat aici o puternica si organizata colonie.
* Radauti provine de la “satul bucuriei” sau “satul sfatului” = rada (vezi slavul si polonezul rada).

Statuia ecvestra a lui Bogdan I

Statuia ecvestra a lui Bogdan I

Nu stiu cat de bucurosi sunt radautenii pt ca n-am prea avut timp sa-i calcam pe degete. Traficul n-a lipsit in drumul nostru spre gradina zoologica, unde am avut ghinionul de a deranja ora de somn a animalelor, de altfel fericite si fasnete in rest … sper.

Efectivul de necuvantatoare este dramatic redus si, indata ce te gasesti acolo, motivele sunt usor vizibile. In primul rand, desi am avut toata bunavointa, nu am avut cui sa platim biletul de intrare, ghiseul fiind incuiat si parasit, probabil, pt pauza de masa. Si din moment ce nu sunt fonduri, animalele sunt prost hranite/ingrijite/sustinute. Custile erau atat de curate incat nu se vedea urma de fructe, carne sau verdeata, sub nicio forma. Iepurasii pe care ii vedeti mai sus, sunt ridicati toti la gard pt ca le-am pus din iarba care le inconjoara cusca. Am stat aproximativ o jumatate de ora si n-am reusit sa le astampar foamea, dar au iesit poze dragute.  In zona lebedelor se mai plimba o singura lebada alba pe lac, alaturi de cateva ratuste. Ar mai fi un magarus, un strut, cativa ponei si ursi, tigri, cocosei si gainuse si niste porci cam ciudati, originari din Asia.

Albumul foto complet din Radauti este aici.

Cetatea de scaun a Sucevei

Cetatea de scaun a Sucevei

La 38 km de Radauti se afla orasul Suceava, cel mai mare al judetului cu acelasi nume. Teritoriul orasului si imprejurimile sale au fost locuite, asa cum atesta cercetarile arheologice, din timpuri stravechi, incepand chiar din paleolitic. Langa oras s-au aflat doua cetati, una mai veche la Scheia, alta putin mai noua, ce se vede si astazi. Cetatea Scheia, una dintre cele mai vechi cetati din Moldova, dar cu o existenta scurta, a fost daramata in timpul lui Alexandru cel Bun. Cetatea de Scaun a Sucevei a avut timp de trei secole un rol important in viata politica a Moldovei.


Din Suceava, Alexandru cel Bun a condus tara timp de 32 de ani, marind cetatea si intarindu-i zidurile.

Acum nu mai intareste nimeni, mai nimic. Se pun placute si stegulete spre a indica ceea ce a fost candva semnificativ. Ce nu am apucat sa vad, si-mi pare tare rau, este muzeul de istorie al orasului. Oricum sunt constienta ca am ratat multe din obiectivele de pe lista de manastiri, biserici si muzee, dar asa se intampla cand pornesti la un tur atat de mare pt doar o saptamana.

Galeria foto de la cetatea Sucevei este aici.

Chiar daca nu au cladirile imense de sticla si reclamele cele mai colorate, orasele acestea au curatenie si bun simt. E altceva.

Pasul urmator : RTD5 : Vatra Dornei


One response to “RTD4 : Radauti si Suceava

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: