Călător în România

RTD5 : Vatra Dornei

on 3 September 2009

Pasul anterior : RTD4 : Radauti si Suceava

La 42 km de Campulung Moldovenesc, dupa ce am trecut prin chinurile lucrarilor la podurile ce se inlantuie dupa statiunea Gura Humorului, am ajuns sa ne odihnim in Vatra Dornei, ramanand in judetul Suceava.

SCURT ISTORIC
In a doua jumatate a secolului XIX incepe amenajarea si modernizarea statiunii, prin captari de izvoare, prin aplicarea primelor tratamente cu namol de turba si mai ales prin construirea, in 1895, a instalatiilor balneare moderne. In primul deceniu al secolului XX, Vatra Dornei este declarata oras. Dupa un scurt regres, provocat de primul razboi mondial, orasul si statiunea cunosc o noua inflorire. In 1944, instalatiile balneare au fost complet distruse de trupele germane in retragere, aceasta punand problema refacerii aproape totale a statiunii si a dezvoltarii ei.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, s-au ridicat noi constructii balneare si cartiere de locuinte, impunandu-se si ca unul din centrele de importanta nationala pentru practicarea sporturilor de iarna (schiul si sania, pe pantele muntilor Dealu Negru, Runc si Barnarel, avand partii atat pentru incepatori cat si pentru avansati). In acelasi timp, orasul cunoaste si o dezvoltare industriala, bazata in principal pe exploatarea lemnului si minerit.

Abundenta izvoarelor minerale, frumusetea peisajului, aerul ozonat, climatul submontan simulator, la care se adauga ospitalitatea dornenilor, au contribuit la afirmarea statiunii cunoscuta, tot mai mult, in tara si peste hotare. In fiecare an, isi refac aici sanatatea peste 50.000 de oameni, si alte zeci de mii se odihnesc in frumoasa asezare balneclimaterica a nordului carpatic, aflata intr-o noua faza de modernizare, de adaptare la cerintele si exigentele balneologiei si turismului modern.

Gasiti aici si legenda statiunii, legata de Dragos Voda.

RELIGIA SI LACASE DE CULT
Religia predominanta in randurile a peste 80 la suta din populatia dornelor este cea crestina-ortodoxa. Primul lacas de inchinaciune pomenit de cronicile timpului, a fost biserica din lemn de pe pintenul extremitatii estice a Muntelui Runc. Aceasta a fost ctitorita in anul 1678 de domnitorul Petru Ruset. O alta biserica ortodoxa de seama in istoria dornenilor a fost cea ctitorita de domnitorul I.Th. Calimah in anul 1749 langa schitul din Chilia Dornei. Cronicile retin despre ea ca a fost si leaganul invatamantului dornean. In anul 1868 aceasta biserica a fost demolata si donata parohiei ortodoxe din Poiana Stampei, care la randul ei a donat-o in anul 1884 credinciosilor ortodocsi din satul Moroseni, care au ingrijit-o si o ingrijesc si in ziua de astazi cu respect si credinta.
“Noi cei ce am inceput sa cladim, vom trece prin valurile timpului cu sperante si credinta in Dumnezeu, iar odata cu speranta, vom pastra si gandul cel bun din Ziua Implinirii”.

Lucrarile Catedralei Sfanta Treime au inceput pe 11 aprilie 1991 sub motto-ul de mai sus, dupa multe greutati si piedici, intrucat fortele intunecate ale holocaustului rosu erau inca vii si lucrau suversiv.
Edificiul a fost proiectat de arhitectul Bratiloveanu Gheorghe si de inginerul Gemeniuc Gheorghe. Lucrarile au fost savarsite sub pastorirea Preotului paroh dr. Mihai Valica, care avea atunci, cand si-a asumat aceasta responsabilitate, 33 de ani. O varsta simbolica avand in vedere, ca aceasta mareata Catedrala este inchinata Sfintei Treimi.

Edificiul are o lungime de 40 de metri lungime, 11 m latime la naos si 16 m la abside si 40,28 m inaltime. Are sapte turle simbolizand cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii, cu 13 cruci (12 in cinstea celor 12 Apostoli, iar una -de pe frontonul Catedralei, din marmura alba- in cinstea Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu si Pururea Fecioarei Maria. Cele doua turnuri de la intrare sunt orientate la 45 de grade, simbolizand bratele parintesti ale Sf. Treimi, care asteapta si primeste cu bratele deschise pe toti cei ce vin la Biserica. Demisolul general serveste ca paraclis, inchinat Cuvioasei Paraschiva, spatii culturale, biblioteca, sala de lectura si librarie religioasa, expozitie de icoane, precum si utilitati diaconal-filantropice, praznicar si alte utilitati liturgice.

Catedrala este compusa dintr-o succesiune de spatii care respecta stilul traditional al bisericilor romanesti: pridvor deschis, pronaos, naos si altar, carora li se adauga incaperile adiacente pentru proscomidiar si diaconicon. Naosul este incoronat cu o turla svelta, conceputa pe arce moldovenesti, specifice arhitecturii religioase din Moldova. S-a prevazut deasemeni, ocnite, firide, contraforti, cornise, socluri masive, inscrise toate in limbajul structural al goticului moldovenesc. Este contruita din caramida si acoperita cu tabla de cupru. Are si rol de adapost antiaerian. A fost pictata de prof. Bogdan Mihai Mociulschi si de pictorul Robert George Bulgariu.

Sa nu va imaginati ca Vatra Dornei nu este o statiune vesela. Argument pt intarirea acestui indemn vin festivalurile de-a lungul anului(cu accent majoritar pe datini si folclor). Nici cu invatamantul nu stau rau. In Vatra Dornei functioneaza 3 scoli generale, un liceu, o scoala profesionala forestiera, o scoala postliceala de contabilitate, o scoala postliceala sanitara si o alta pedagogica. Anul 2000 a fost incununat de infiintarea unui centru de invatamant superior . Asa ca, pt o persoana cu dorinte modeste in ceea ce priveste cariera, nu este necesara migrarea in orase mai mari sau chiar in afara tarii. Tind sa cred ca iti poti croi o viata linistita, de care sa fii multumit, chiar aici, intr-o statiune ce incearca sa tina pasul cu vremea.

OBIECTIVE SI DISTRACTII

Chiar daca pare imbatranit, orasul Vatra Dornei are inca puls. Localnicii si turistii se pot relaxa la o plimbare prin parcul in incinta caruia se afla si catedrala mentionata mai sus, pot manca diverse specialitati la restaurante si terase sau pot incerca o cursa cu telescaunul.

De asemenea, in statiune exista muzeul de stiinte ale naturii si cinegetica[Str.Unirii nr 3; program : 10-18] si in cladirea primariei [Str.Mihai Eminescu nr 17] este organizata expozitia de etnografie.

Pentru impatimitii de trasee pe munte, exista aici o harta detaliata cu toate posibilitatile zonei.

Daca vreti sa vedeti putin o creasta si o panorama a statiunii, nu trebuie sa depuneti foarte mult efort, fizic sau financiar, pt a va bucura de intinderea si viata ce se scurge pe aceste meleaguri. Telescaunul montat in 1980 functioneaza in parametrii normali si astazi. Va spun din experienta testarii ultimei curse de la 16:30. Se urca incet, chiar foarte incet pana la Dealu Negru, pe o distanta de 3km, diferenta de nivel intre punctul de plecare si cel de sosire fiind de aproximativ 450m. Pretul a fost de 15 RON dus-intors. Fiind ultima cursa nu am avut timp sa cobor la Dealu Negru de unde ar porni partia de schi si unde ar fi herghelia. Am plecat, totusi, cu o teama invinsa si poze dragute.

CAZARE

In Vatra Dornei au ramas 4 hoteluri mari, restul unitatilor de cazare fiind pensiuni, case si vile ale particularilor care s-au retras in oras pt liniste si de aici au pornit si o mica afacere. Preturile sunt dispuse intr-o gama foarte larga, in functie de momentul saptamanii, anotimp si conditiile asteptate. In zona de iesire spre Cluj sunt imprastiate multe pensiuni pe stradute – aveti de unde alege.

Sederea in Vatra Dornei a fost o pauza bine meritata de la alergatul pe sosele si ne-a mai incarcat pozitiv pt restul zilelor de calatorie. Aici se poate ajunge cu trenul si cu masina personala, drumurile fiind bune si dinspre Bistrita si dinspre Campulung, cu exceptia reparatiilor ce se tot fac[august 2009], dar pareau sa se termine curand.

Albumul foto complet din statiune este aici.

Pasul urmator : RTD6 : Bistrita – Cluj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: