Călător în România

RTD6 : Bistrita – Cluj

on 23 September 2009

Pasul anterior : RTD5 : Vatra Dornei

In a sasea zi de calatorit ne asteptau multi kilometri. Ne-am pregatit sufleteste si am “imbarcat” toate bagajele ce pareau ca nu scad in volum pe masura ce trec zilele.

Paraseam calmul din Vatra Dornei pentru a infrunta lucrarile de pe E58(DN17), ce face legatura intre Moldova si Transilvania.

Harta traseului se ascunde aici.

Asta ne-a intarziat enorm, mai ales pt ca si in Dej se lucra la nu stiu ce si a trebuit sa ocolim orasul pe un fel de strada ce parea ca are o singura banda.

Caldura era mare, stationam cate 5-10 minute pana sa mai treaca niste tiruri. Credeam ca-mi dau duhul pe dragele meleaguri ale tarii. De aceea va recomand  sa consultati lucrarile in curs de desfasurare cand planuiti o tura prin tara, oricat ar dura ea. Informatii gasiti pe diverse forum-uri, cluburi auto si aici sau aici.

Am oprit putin in orasul Bistrita dupa 81km.


Prima colonizare a zonei de catre sasi a avut loc in anul 1206, cand a fost intemeiata localitatea Nösen, regiunea din jur fiind denumita Nösnerland.
Localitatea a fost atestata documentar din anul 1241, primind drepturi orasenesti de la 1353. A fost un important centru comercial medieval, fiind una din cele 7 cetati ale Transilvaniei (Siebenbürgen).
Dupa 1944 populatia germana (saseasca) a orasului a fost deportata in Rusia. De acolo sasii au preferat sa emigreze in Germania sau in Austria. Putini s-au intors pe meleagurile natale. Dintre cei intorsi, cei mai multi au emigrat dupa anul 1989.

Dupa ce am parcat masina la umbra castanilor batrani, ne-am gandit sa intrebam un localnic despre ce am putea vedea rapid prin oras. Ne-a indicat centrul istoric – zona pietonala, muzeul si parcul. Zis si facut.

Centrul istoric este intradevar zona pietonala si arata foarte bine. Nu stiu cum se face ca toate orasele de provincie au stiut si putut sa-si pastreze respectul pt istorie/cultura/oameni si Bucurestiul e intr-un santier continuu.

Biserica Evanghelica, aflata in centrul orasului Bistrita, este un monument de arhitectura reprezentativ pentru tranzitia de la stilul gotic la cel al Renasterii in Transilvania. Sub zidurile actualei biserici se afla fundatiile lacasului de cult ridicat de primii colonisti sasi.
In biserica si in cimitirul perimetral au fost ridicate mai multe altare si capele amintite in documentele vremii. Un exemplu in acest sens este un altar inchinat apostolilor Petru si Pavel ce a fost ridicat in biserica la 1499.
In urma incendiului din 1857, cand este distrus acoperisul si ceasul turnului, va fi refacut ultimul etaj al acestuia in stilul neogotic. Ultima renovare a monumentului s-a realizat in 1926 dupa planurile arhitectului Hermann Phleps din Danzig. Atunci a fost zugravit in culoarea actuala interiorul si a fost introdusa lumina electrica.
Pe data de 11 iunie 2008 a izbucnit un incendiu la baza turnului bisericii. Ceasul din turn era oprit la ora 18:05, dar mecanismul ceasului fusese scos datorita renovarii turnului. Din cauza schelelor din lemn de brad in care era imbracat turnul, focul s-a extins rapid. Proiectul includea lemn ignifugat, insa la licitatie primaria a renuntat la aceasta solutie din cauza costurilor ‘prea mari’. In mai putin de o jumatate de ora acoperisul turnului, precum si acoperisurile a trei dintre turnurile mici care reprezentau dreptul de judecata al orasului medieval s-au prabusit. Pagubele au fost estimate de evaluatori la peste un milion de euro. In prezent, turnul bisericii se afla in cadrul unui proiect de reabilitare si renovare, accesul in turn fiind interzis.

In rest oameni linistiti, calmi, care mergeau pe trotuar dand de inteles ca stiu exact unde merg si ce au de facut. Cativa copilasi pe bicicleta si muzica subtila de la terase umpleau fundalul sonor.

Trecand de Centrul Cultural Municipal, am patruns in parcul catre care am fost indreptati de domnul mentionat mai sus. Era aproape pustiu, doar cateva mamici si copiii lor in carucioare se plimbau agale.

Va mai insir ce mai e de vazut in Bistrita si noi n-am apucat, din criza de timp : cetatea Bistritei din secolul XIII, Sugalete – complex de 13 cladiri din secolele XV-XVI – cele mai tipice constructii renascentiste din Transilvania, casa argintarului – monument de arhitectura de la inceputul secolului al XVI-lea – fosta locuinta a unui mare mester bijutier si multe altele. Mai aveti o lista si aici.

Restul pozelor facute in Bistrita sunt aici.

Dupa lupte seculare care au durat cateva ore, cu trecerea, de care v-am povestit, prin Dej, am ajuns in capitala istorica a Transilvaniei : Cluj.
Prima atestare documentara a unei asezari pe teritoriul de astazi al Clujului a fost facuta de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a mentionat aici una dintre cele mai insemnate localitati din Dacia, cu numele Napuca. Cea dintai atestare a Napocii romane dateaza din perioada imediat urmatoare razboaielor de cucerire a Daciei, din anii 107-108, si consta dintr-o borna militara, descoperita la Aiton, rezultata de la constructia unui drum strategic imperial.
Cetatea Clujului si-a castigat pana in secolul al XV-lea recunoasterea europeana. Arhitectura specifica europeana, stilul gotic tarziu se regaseau in Biserica Romano-Catolica „Sfantul Mihail”, dar si in multe case particulare.
Pentru a evita aglomeratia din oras, si credeti-ma ca se apropia in mod alarmant de Bucuresti, am evadat putin in bine-cunoscuta si fascinanta gradina botanica a orasului.
Gradina Botanica a Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 1920 de catre prof. Alexandru Boza.
Gradina ocupa o suprafata de 14 ha de un teren accidentat si variat, care se preteaza cu succes la cultivarea unor colectii de plante extrem de diversificate, provenite de pe toate meridianele Terrei, colectii care insumeaza aproximativ 10.000 de taxoni. Spatiul este impartit in mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal, fiecare cu specificul sau. Flora si vegetatia tarii noastre este bine reprezentata prin vegetatia Campiei Transilvaniei, a Muntilor Carpati, a Banatului si a Olteniei, a dunelor maritime, etc.

Cateva dintre punctele de atractie:

 • Sectorul ornamental-aici sunt cultivate zeci de specii cu sute de soiuri de plante lemnoase si ierboase care incanta ochiul vizitatorilor de la topirea zapezii pana la primele ingheturi ale toamnei
 • Gradina Japoneza-flora asiatica se intinde in jurul minunatei gradini japoneze, amenajate in stilul traditional intermediar gyo-no-niwa, cu numeroase elemente de arhitectura peisajera specifice.
 • Complexul de sere- este alcatuit din sase sere in care sunt cultivate plante ecuatoriale, tropicale si subtropicale, cum sunt: celebrul nufar de pe Amazoane, impozantii palmieri, plante australiene si mediteraneene, plante suculente, orhidee si ferigi tropicale.
 • Sectorul sistematic- unul dintre cele mai importante sectoare ale gradinii botanice, constituie o carte vie de botanica, in care speciile sunt grupate pe familii, iar acestea in ordine si clase, dispuse in ordine filogenetica.

In incinta gradinii botanice este situat Institutul botanic reprezentat de colectivul de botanica al facultatii de Biologie si Geologie. Tot aici se afla Muzeul botanic cu 6.900 de piese divers colorate si Herbarul Universitatii care adaposteste 635.000 coli de herbar cu plante provenite din toate regiunile globului.

Albumul foto complet aici.

Pasul urmator : RTD7 : Valea Ariesului – Apuseni

Advertisements

5 responses to “RTD6 : Bistrita – Cluj

 1. cristi says:

  e frumoasa Bistrita

  • Cristina Pantazi says:

   Da. In putinul timp petrecut acolo, m-am simtit bine. Tara nu a fost de partea noastra ca sa putem sta mai mult 🙂 Pastrez un regret si o amintire vaga …

 2. stefanclick says:

  frumos ….
  de bistrita nu stiu, dar de cluj da… acolo sta o ruda si am petrecut multe ierni acolo.

  e frumos, gradina botanica si parcul din jurul ei e grozav.

  un mic sfat: sa incerci sa pui mai putine tag-uri… wordpressul spune ca ar fi indicat intre 8- 15 taguri max… ca altfel nu le baga in seama. 🙂 uite de ex in loc de cluj, napoca … pune cluj napoca … are acelas rezultat

 3. stefanclick says:

  app te mai astept cu articole si pe blogul clickdevacanta.ro

 4. stefanclick says:

  o sa fie reactualizat in max 2 zile… lucrez de ceva timp la niste schimbari esentiale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: