Călător în România

RTD7 : Deva – Hunedoara

on 26 September 2009

Pasul anterior : RTD 7 : Valea Ariesului – Apuseni

Calatoria a continuat de la Campeni, spre Brad pentru o oprire scurta in Deva. Nu puteam rata cetatea.

Telecabina de acces la cetatea Deva

Cetatea Deva[click] este considerata una din cele mai importante fortificatii medievale din Transilvania. Pozitia strategica deosebita a inaltimii, ce domina Deva, a facut ca aceasta sa fie locuita inca din preistorie. Astfel aici s-au descoperit urme de locuire din neolitic si epoca bronzului.


Panorama orasului Deva - vedere de la cetate

Cetatea medievala, numita pe drept cuvant “cheia Muresului”, a pazit secole de-a randul, iesirea si intrarea in Transilvania, pe valea Muresului, ,una din cele mai importante artere de circulatie spre centrul si vestul Europei.
Cetatea a fost ridicata, probabil, in perioada dintre anii 1250 si 1260, ea existand la 1264.

Ea a devenit o fortificatie puternica in secolul al XV-lea, suferind transformari succesive, mai ales prin lucrarile realizate de Habsburgi in secolul al XVIII-lea, la sfarsitul caruia cetatea a devenit resedinta voievozilor Roland Borsa si Ladislau Kan. Acestia isi exercitau autoritatea asupra voievodatului, care nu mai depindea decat formal de regatul Ungariei.

Din anul 1385 cetatea devine resedinta voievozilor transilvaneni, si figura ca proprietate a trezoreriei statului. In 1444, Ladislau al V-lea doneaza cetatea, cu 56 de state apartinatoare, lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, prin donatie regala, ca rasplata pentru victoriile lui impotriva turcilor si ramane in proprietatea familiei pana in 1504.

In anul 1581, cetatea Deva a ajuns in mainile lui Ferenc Geszthy, guvernatorul Transivaniei, care a efectuat lucrari de constructie, mai ales in partea de sud. In 1607, dieta Transilvaniei declara cetatea Devei proprietate perpetua a voievodatului Transilvaniei.

La sfarsitul secolului a XVII-lea cetatea intra in posesia casei de Habsburg, impreuna cu proprietatile fiscale ale principatului. Din 1713 noul guvernator, Johann Steinville, incepe lucrari de transformare a cetatii intr-o fortificatie bastionara, cuprinzand si terenul de la bazele cetatii. O ultima faza de restaurare are loc la inceputul secolului al XVIII-lea, dar este definitiv distrusa in timpul revolutiei din 1848-1849.

In aceasta perioada cetatea Deva a fost ocupata de o unitate austriaca. In anul 1849, generalul Czecz ia cu asalt cetatea si dupa 8 saptamani de asediu aceasta se preda la 27 mai. Doar un soldat a mai ramas in cetate. Acesta la 13 august 1849 a aruncat in aer depozitul de munitie aflat in partea rasariteana a cetatii.
Daca pietrele cetatii ar putea vorbi, ne-ar zice lucruri care ne-ar face sa radem si sa plangem.

“Uitati-va la mine.” ar spune cetatea.

“Sunt batrana, dar ce impunatoare sunt : copiii mei mi-au brodat pe mantie bastioane, creneluri si turle cu clopote de alarma, caci adesea am fost ravnita, dar niciodata cucerita. Am fost parinte bun. I-am invatat mestesuguri si arte in timp de pace. Apoi dupa ce si-au facut datoria, s-au dus cate unul sa se culce la picioarele mele; acum dorm sub iarba. Eu sunt memoria lor. De aceea imi datoreaza totul, caci omul nu-i om decat pentru ca are darul de a-si aduce aminte…

Lauda celor ce ma cinstesc si ma cauta!”

Mai multe detalii despre istoricul cetatii, puteti citi aici [click].

Informatii despre cai de acces si programul telecabinei exista aici[click].

Si galeria foto completa …[click].

Am facut o realimantare in Real Deva si am pornit cu energie spre Hunedoara.


Dupa ce ne-am cazat, cu greu, aveam ca prioritate castelul. Prin tot orasul sunt panouri care te indeamna sa-l vizitezi.


Castelul celui mai stralucit rege al Ungariei medievale, Matia Corvin,
are un farmec aparte datorat stilurilor de constructie diverse, a prezentei unor inovatii în plan militar si civil, precum si vietii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani.
Castelul Corvinilor impresioneaza prin prezenta sa, ce domina orasul Hunedoara. Pentru cei atrasi de evul mediu, castelul reprezinta un monument singular in Romania si printre cele mai atractive din spatiul european.

Click pentru :
Istorie | Arhitectura | Restaurare | Cercetare | Curiozitati


Muzeul de la Hunedoara a fost infiintat in anul 1974, institutia fiind gazduita de cel mai important monument medieval din sud-vestul Transilvaniei. Initial, tematica expozitiilor din muzeu s-a concentrat pe perioada medievala, insa in scurt timp, paleta tematica s-a extins, punandu-se bazele colectiilor de arheologie, etnografie, arta decorativa si carte veche.
Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara s-a aflat pana in anul 1990 sub tutela Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, dupa acest moment functionand ca si institutie independenta, sub coordonarea Primariei Municipiului Hunedoara.

In sala cavalerilor am avut ocazia sa filmez un moment cu totul deosebit

Pe site-ul castelului gasiti programul si tarifele aplicate.

Galeria foto completa [click].

Ziua ce va urma ne va apropia si mai mult de casa 🙂

Pasul urmator : RTD 8 : Defileul Jiului – Targu Jiu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: