Călător în România

RTD8 : Defileul Jiului – Targu Jiu

on 27 September 2009

Pasul anterior : RTD7 : Deva – Hunedoara

A opta zi a turului, si ultima, a fost plina.  Ca sa ajungem din Hunedoara acasa, am pornit la drum dis de dimineata, alegand varianta care duce prin Hateg. Si bine am ales. Este o sosea foarte buna – ofera un peisaj incantator, este un pic ingusta, dar libera si chiar n-are gropi.

Din Hateg luam directia spre Petrosani, pentru a ajunge in Targu Jiu. Asa trecem prin parcul national Defileul Jiului.


Parcul National Defileul Jiului a fost infiintat în 2005, fiind una dintre cele mai tinere arii protejate de pe teritoriul tarii noastre.
Aici vietuiesc vipere, vidre, ursi, rasi, iar zona are un mare potential turistic, fiind bogata in spectaculoase grote, puturi naturale sau avenuri. In inima padurii se intalneste un interesant tip de conace, gospodarii specifice locului, iar pe traseul Bumbesti-Jiu-Petrosani pot fi vizitate manastirile Lainici si Visina.

In minunatul defileu al Jiului, la 32 km de Targu-Jiu si la 25 km de Petrosani, se afla manastirea de calugari Lainici, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.
Manastirea Lainici[click] a fost construita intre anii 1812 si 1847 de boierii din regiune pe un deal care domina Valea Jiului. Ea adaposteste frumoase fresce interioare datand din 1860 si un iconostas compus din icoane in stil bizantin.

Loc de pelerinaj al romanilor din toata tara, Manastirea Lainici este supranumita “mireasa din defileu”. Manastirea a primit aceasta denumire datorita fatadei sale de un alb puternic.

Galeria foto de la manastire [click].

Una dintre frumusetile care merita vazute in defileul Jiului este simplul fapt ca, de la Livezeni pana la Bumbesti-Jiu, pe o lungime de 33 km, raul Jiul si-a facut cel mai salbatic defileu din Romania.
Astazi, Bumbesti-Jiu Livezeni este sectorul de cale ferata cu cele mai multe tuneluri aflate intr-un defileu din tara noastra, 43.

In jurul pranzului am ajuns in Targu Jiu avand ca prim gand ansamblul sculptural Constantin Brancusi.
Cele trei componente sculpturale – Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana infinitului – sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 m.

Credeti sau nu, nu mi-a fost cu putinta sa pozez si Poarta Sarutului. E constant asaltata de miri si turisti. Nu am avut timp sa vanez momentul potrivit, asa ca ramane o dorinta de implinit, pe lista 🙂
Tot in Parcul Central se afla si Muzeul de Arta.

Una din salile muzeului adaposteste remarcabile acuarele de Ion Murariu, admirabile studii in carbune, creion si sepia de Vasile Blendea, Iosif Keber si Stefan Popescu precum si reusite pasteluri de Mihai Teisanu, Alexandru Moscu si Corneliu Sever Mermeze.

Intr-o alta sala a muzeului pot fi admirate cele mai vechi exponate ale muzeului (secolul al XVII-lea), apartinand scolilor flamanda si italiana.

Daca ar fi sa fac un top al oraselor vizitate, avand drept criteriu zona pietonala amenajata in centru, pe primele 3 locuri as trece : Sibiu, Brasov si Targu Jiu. Va explic in imagini.

Biserica Sf.Voievozi

Teatrul Elvira Godeanu

Prefectura judetului Gorj

Monumentul Ecaterinei Teodoroiu

Albumul foto complet …[click].

Pasul urmator : RTD 8 : Targu Jiu – Rm.Valcea – Bucuresti

Advertisements

One response to “RTD8 : Defileul Jiului – Targu Jiu

  1. Adrian Surubaru says:

    defileul Jiului e fantastic prin salbaticia naturii, prin sunetul de vifor al Jiului in vale, dar si prin remarcabilele constructii omenesti – viaducte, poduri, tunele, – executate intr-un timp record. oamenii aceia pot fi numiti eroi anonimi ai Romaniei moderne. nu trebuiesc uitati, cu toate neajunsurile ulterioare ale comunismului. ar merita un monument, daca s-ar gasi vreun loc favorabil unei constructii pe masura muncii lor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: