Călător în România

Targ de paine

on 28 September 2009

In week-end-ul 26-27 septembrie, in Parcul National din sectorul 2, mai exact in Centrul Cultural Mihai Eminescu, a avut loc Targul National al  Painii.

Principala atractie a fost demonstratia facuta de cativa brutari din Slatina si din Hunedoara care au framantat aluatul si apoi l-au pus la copt in fata bucurestenilor. „Am adus cu noi cateva «ţesturi». Expozitia noastra se numeste Drumul Painii si dorim sa prezentam astfel toate obiceiurile Olteniei“, a spus Rada Ilie, etnograf din Slatina.
Dupa cercetari pe dexonline.ro descopar intradevar ca ţest presupune un obiect de pamant sau de fonta de forma unui clopot, cu care se acopera painea, malaiul etc. puse la copt pe vatra incinsa.

Toate aceste painici, alaturi de colaci de diferite forme, struguri, mere si altele erau asezate pe o masa lunga, despartita de public prin niste garduri. Cam deplasat momentul si m-a dezamagit, dar ulterior i-am inteles.

Continuand plimbarea strecurata prin multimea agitata, am incercat sa ma apropii cat mai mult de tarabele unde se vindeau paine, cozonaci si alte produse de patiserie, facute live si ecologic.

Ar fi trebuit sa fie o demonstratie de forta a bucatareselor traditionale, dar mai mult succes a avut Fornetti. Asta m-a surprins. La un targ national de paine, oamenii vin sa manance produse unguresti, “foarte sanatoase”. Probabil ca preturile stateau in defavoarea celor romanesti.

Cozi mari la clatite, colac secuiesc si isterie generala pt portiile de sarmale (10 ron fiecare). Si mie imi plac sarmalele, iar, cand le vine sezonul, as  manca in fiecare saptamana. Insa, sarmalele facute de o persoana total straina, fara ca eu sa vad intreg procesorul,  si vandute in strada/parc, nu prezinta garantie, pt mine. Poate sunt usor paranoica, dar imaginatia mi-e bogata cand vine vorba de bucatarii care nu gatesc pt propriul stomac.

In rest, am mai vazut mancandu-se mici si pastrama si cativa cumparau turta dulce si miere.

Din loc in loc, am vazut si cateva tarabe cu ceramica si papusi traditionale, nu foarte generoase. Oricum atentia populatiei prezente in parc era indreptata mai mult spre ceea ce este ieftin, cald si comestibil.

Multi au apreciat initiativa primariei sectorului 2 si au considerat acest targ a fi o reala oportunitate de a-si face cunoscute produsele. Spun asta pt ca am vazut zona unde s-a prezentat Farmacia Naturii, in special cu pernutele terapeutice.
” Farmacia Naturii este o firma cunoscuta in tara prin calitatea produselor sale, dar mai ales prin calitatea consultantei in domeniul fitoterapiei romanesti. Firma detine un brevet de inventie “Perna terapeutica din plante medicinale”, este agrementata si deruleaza proiecte de cercetare atat din fonduri proprii cat si europene. ”

Profitabil pt unii, tentant si greu la stomac pt altii, targul de paine s-a incheiat dupa doua zile de fum, muzica populara si aglomeratie specifica.

Restul pozelor sunt aici.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: