Călător în România

RTD8 : Targu Jiu – Rm.Valcea – Bucuresti

on 29 September 2009

Pasul anterior : RTD8 : Defilul Jiului – Targu Jiu

Din Targu Jiu, pe varianta care duce spre Baile Herculane, dupa aproximativ 30 km ajungeti la manastirea Tismana.

N.B. : Unele imagini sunt din 2008, cand am vizitat manastirea Tismana si manastirea Polovragi, intorcandu-ne din Baile Herculane. Articol spre amintire.


Manastirea Tismana este cel mai vechi asezamant monahal inca in functiune din Tara Romaneasca, avand un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani.
Intr-un peisaj fermecator, asemenea unui castel medieval cu bastioane la colturi, manastirea Tismana este asezata pe varf de stanca, pe muntele Starmina, inconjurata de culmi impadurite si stancoase, langa gura intunecata a Pesterii Sfantului Nicodim si de sub ale carei ziduri tasneste apa, rostogolindu-se in cascada, cu o cadere de aproximativ 40 m in raul Tismana.


Vedeti albumul foto complet…[click].

La 50 km de Targu Jiu, in drum spre Ramnicu Valcea, se afla manastirea si pestera Polovragi.
Recentele cercetari istorice stabilesc vechimea manastirii Polovragi in jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul si Patru Spataru.Biserica manastirii, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, este zidita in stil bizantin, avand forma trilobata cu abside laterale.

Mai multe poze … [click].
Accesul la pestera se face de la manastirea Polovragi, pe un drum forestier de aproximativ 1 km. Intrarea in pestera se afla in Cheile Oltetului, deasupra raului ce desparte muntii Capatana de muntii Parang.
Pestera are o lungime (pana in prezent cercetata) de 11 km. Traseul vizitabil pentru turisti este de aprox. 800 m. Acest traseu este partial iluminat.

Click pentru albumul foto complet.

Continuand spre Ramnicu Valcea, am oprit putin in Horezu, sa admiram targul de ceramica.


Orasul Horezu este cunoscut ca centru etnografic si ca un vechi centru de ceramica populara. De asemenea trebuie remarcata pozitia privilegiata din nordul Olteniei unde exista cea mai mare concentrare de manastiri din tara, majoritatea din ele aflandu-se in aproprierea Horezului : Hurez [1 km], Bistrita [10 km] si Arnota [11.5 km].
Gasiti aici [click] mai multe informatii despre potentialul turistic al zonei.

Pe drumul ce leaga Ramnicu Valcea de Pitesti, la 30 km de resedinta judetului Valcea, am gasit manastirea Cotmeana.


Prima atestare documentara in care apare Cotmeana dateaza din 20 mai 1388, din timpul lui Mircea cel Batran, care printr-un hrisov anunta existenta acestui sfant lacas odata cu ridicarea Manastirii Cozia.
In patrimoniul Manastirii Cotmeana se afla cel mai vechi clopot din Tara Romaneasca, daruit de jupanul Dragomir, in anul 1385, care are o istorie extrem de tumultuoasa.

De aici am imbratisat autostrada si dupa 2 ore dulcea casa ne-a primit cu drag si dor.

BILANT :
8 zile | 1850 km
HARTA :

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: