Călător în România

Slanic Prahova – Mina Unirea

on 7 July 2011

   Statiune balneoclimaterica, centru al sarii incluzand Muntele de Sare unic in lume si cea mai mare salina din Europa, oras inconjurat de peisaje pitoresti si dispunand de conditii de cazare, tratament si divertisment, Slanic Prahova pare sa fie locul ideal pentru petrecerea unei mini-vacante.


Dezvoltarea continua a orasului, modernizarea complexelor de bai si amenajarea de plaje si terase in incinta lor, pensiunile nou aparute si terasele de vara si parcul sunt motive pentru a considera Slanicul o atractiva statiune turistica pentru tineri.
Orasul Slanic este situat la 105 km de Bucuresti si numai 45 km de Ploiesti. Accesul in localitate este asigurat atat pe calea ferata, cat si pe sosea, dupa cum puteti vedea in harta de mai jos :

   Localitatea Slanic a devenit cunoscuta in primul rand datorita zacamantului de sare care se exploateaza de peste trei secole, dar dintre toate exploatarile de sare ale Romaniei, acestea sunt cele mai recente ca atestare documentara. Mai multe despre istoricul statiunii aici [click].

  Incepand cu anul 1943 s-a deschis mina Unirea cu un numar de 15 camere, toate cu profil trapezoidal. Exploatarea s-a facut pana in 1972 cand este destinata circuitului turistic si tratamentului medical sub supraveghere.
Adancimea maxima a minei este de 217m, iar camerele sale in forma trapezoidala masoara 55 m inaltime, suprafata totala a minei fiind de aproximativ 80.000 mp.

  Inaltimea unei sali este de 70 m, iar circuitul se desfasoara in jurul enormului pilon ce sustine mina. Se pot admira basoreliefurile infatisandu-l pe Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian (Sala Genezei) si te poti reculege ca intr-o imensa catedrala.


Temperatura constanta de 12 grade C tot timpul anului, umiditatea de 50%, compozitia aerului bogat in ioni de sodiu, presiunea atmosferica cu 18-20 mm coloana de mercur mai mare decat cea de la suprafata solului, lipsa factorilor alergeni creaza un microclimat special constituind un mijloc natural de tratare a afectiunilor respiratorii. Eficienta acestui microclimat a fost descoperita cu peste 100 de ani in urma.

.

Informatii utile Salina Slanic
Bilet adulti: 14 ron
Bilet elevi/studenti: 7 ron
Program vizite: marti-duminica 7:30 – 17:00
Temperatura constanta: 12 grade C
Presiune atmosferica: 730,7 mm
Adancime: 208 m (fata de suprafata)

Tot aici sunt locuri amenajate pentru sport (fotbal, volei). Locul este folosit pentru diverse evenimente sportive (competitii atletice si loc de antrenament pentru loturile sportive), ca sanatorii sau ca decor pentru cinematografie.


2 responses to “Slanic Prahova – Mina Unirea

  1. Andrei says:

    Am fost si eu pe aici dar nu am avut curiozitatea sa vad strandul 🙂

  2. Anonymous says:

    Inaltimea minei este de 54m si se afla la o adancime de 208 m. Ar mai fi de mentionat ca intre mina Unirea si suprafata se afla si alte galerii inchise publicului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: