Călător în România

Schitul Ganeasa

on 28 December 2011


Schitul este mult mai modest semnalizat, in comparatie cu vestita manastire Pasarea, dar e o cale buna de ales pentru a ajunge la el.
Maica Stareta Hristofora, o tanara calugarita venita din manastirea Pasarea :
“In povestea acestui schit nu este nimic extraordinar, nici o vedenie, nici un vis revelator, afara de dragostea fata de Dumnezeu si de darnicia unei familii – Sorin si Mihaela Marin. Acestia s-au hotarat sa construiasca o biserica pe propriul teren, scop in care au cerut binecuvantarea si sfatul ierarhului locului. Asa se face ca in 1995 incepe inaltarea sfantului locas.”
Schitul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil functionează din anul 2000. De 11 ani, aici, pe malul lacului Ganeasa, cateva calugarite isi inalta necontenit ochii si rugile catre Dumnezeu.

Ambianta este calda, placuta, odihnitoare. Totul te indeamna la reculegere, la rugaciune. Este o liniste profunda, tulburata doar de zarva vrabiilor care si-au facut cuiburile in pridvor.

Deocamdata, Schitul Ganeasa se ridica solitar in varful pantei ce coboara spre lac. In dreapta lui se ridica trufasa o vila, cu un gard pe masura, care ‘merge’ pana in apa. In stanga schitului se inalta, ceva mai modesta, o casa ai carei stapani n-au mai reusit sa o finiseze. De altminteri, atat pe malul lacului Ganeasa, cat si pe cel al lacului Cozieni din vecinatate se afla numeroase proprietati dotate cu debarcadere, barci cu motor, pitici si amorasi de ghips. Va veni, probabil, si momentul cand posesorii lor isi vor da seama ca toate astea n-au nici o valoare si ca mult mai de pret este credinta. Iar Casa lui Dumnezeu este la doi pasi de ei, in bisericuta primitoare a Schitului Ganeasa, intr-un adevarat colt de Rai.

Surse :
Basilica.ro – Coltul de Rai de la Schitul Ganeasa
Iuliana Cristescu – Schitul Ganeasa
CrestinOrtodox.ro


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: