Călător în România

Sinca Veche – Sambata de Sus

on 21 September 2009

Incet, dar sigur, descoperim comorile Transilvaniei. Complexul turistic Sambata de Sus, asezat sub protectia muntilor Fagaras, poate fi, daca-ti poti deschide ochii in asa fel, destinatia de vacanta ce-ti va lasa mai mult decat o amintire.

Cum ajung ?

Relativ simplu, daca ai masina la indemana. Altfel din gara/autogara Fagaras, zice-se, ar fi microbuze care merg pana la manastire. Eu am vazut acolo doar un autocar de HD care pornise intr-un pelerinaj in zona. Mai multe detalii pot da cei de la hotelurile din complex.

Iata traseul nostru : Bucuresti – Ploiesti – Sinaia – inainte de Predeal, facut stanga dupa pod spre Rasnov – Zarnesti – Poiana Marului – Sinca – Recea – Sambata de Sus – retur pana in Rasnov – Bran – Moieciu – Fundata – Rucar – fara a intra in Campulung, stanga spre Targoviste – Targoviste – Bucuresti.

Aproximativ 500km, 12 ore(cu opririle aferente) si multe poze 🙂

Harta e la un click distanta de aici.

De luat aminte : Drumul intre Sinca si Sambata de Sus, desi il puteti gasi marcat suspect pe harti, e bun – asfaltat, cu exceptia unei portiuni intre satele Bucium si Sercaita, unde este pregatit pt peticire.  Deci in viitorul apropiat nu vor mai fi probleme. Si a doua mentiune este legata de culoarul Bran – Rucar. Lucrarile avanseaza simtitor, dar mai sunt zone dificile. De asemenea, intre Campulung si Targoviste sunt niste valuri ce se continua pe centura orasului Targoviste.  Nu e strigator la cer, dar daca esti in mare graba, se simte. Noi alegem ruta asta pt ca e libera mai mereu, evitand DN1.

Ce e de vazut/mancat/dormit ?

Prima oprire a fost in localitatea Sinca Veche. Eram in centrul tarii, la racoarea muntilor sub cerul brazdat de cursele avioanelor. De aici puteti intreba orice localnic pt directii, pt ca sunt obisnuiti cu turistii, sau sa fiti atenti la indicatoare, manastirea rupestra fiind la 3 km distanta.

Pe drumul care porneste din Sinca Veche gasiti, la un moment dat, doua sageti modeste care indica, una GROTA si cealalta MANASTIREA. Va recomand sa va opriti la grota, lasati masina in parcare si urcati putin. Imediat veti vedea crucea simpla de piatra si apoi biserica rupestra.

Asezamantul istoric ortodox – cultural “Bucuria Neasteptata” include aceasta biserica rupestra, lacasul caruia i s-a dus vestea de “Templul Ursitelor”, “Manastirea Sapata in Piatra” sau “Templul de la Sinca Veche”, loc de reculegere, de implinire a dorintelor bune, dar si de oaresce fenomene paranormale – dupa parerea unora. Se banuieste ca are o vechime de aproximativ 7.000 de ani si se presupune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat “Templul Alb” din Insula Serpilor.

Ascunsa privirilor de un palc de padure, descoperi o adevarata biserica subterana. Pangarita si partial distrusa, de-a lungul timpului, din cauza prostiei si a lacomiei. Momentan este in restaurare, privelistea exterioara nefiind atat de misterioasa pe cat induc legendele acestui loc.

In prima camera a asezamantului aflam o incapere relativ mare, cu bolta, al carei tavan a fost scobit, astfel incat, razele soarelui sa patrunda si sa lumineze intregul loc. Asemanarea cu o biserica, a carei clopotnita se deschide spre cer, este foarte mare.

Mai sus de complexul locasului rupestru s-a infiintat si o manastire in cinstea Sfantului Nectarie Taumaturgul. In privinta vechiului lacas, acesta este clasificat drept un monument de categorie A, in limbaj birocratic, ceea ce inseamna ca e de interes national, asa cum e trecut pe lista monumentelor istorice din tara asta.

Urcand usor, prin padure, pe treptele amenajate cu grija, dupa 3 minute ajungeti la manastirea unde se pastreaza si astazi moastele Sfantului Ierarh Nectarie.

Mai multe imagini sunt disponibile in albumul foto din Sinca Veche, aici.

“La poale muntilor Fagaras, in jurul unei vechi manastiri a luat nastere o noua destinatie de vacanta.
Imprejurimile ofera turistului o priveliste placuta si relaxanta. Aerul este puternic ozonat datorita padurilor din zona. Daca doriti, sunteti pasionati si vremea este de partea dumneavoastra puteti urca pe munte. Sambata de Sus este o destinatie de vacanta noua, pentru iubitorii de munte si liniste. Aici veti gasi constructii noi si oameni primitori gata sa va indeplineasca orice dorinta.”

Cam asa arata o priveliste de amiaza in Sambata de Sus, complexul care va pune la dispozitie un hotel, 4 pensiuni, 2 cabane, o vila si un restaurant de lux pt poftele si somnul dulce de care aveti nevoie.

Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus [1696] a fost ctitorita de Constantin Brancoveanu, domnitorul Tarii Romanesti [1688 – 1714], asezamantul fiind de-a lungul existentei sale, un centru de spiritualitate si cultura pt populatia romaneasca din Tara Fagarasului. In secolele urmatoare biserica va deveni un model imitat de numeroase edificii religioase ortodoxe din Tara Barsei, valea Tarnavei Mari si zona Sibiului, in timp ce frescele, tipariturile si icoanele daruite de ctitor vor contribui in mod decisiv la raspandirea stilului brancovenesc in Transilvania.

Biserica manastirii, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, a fost construita pe locul unui schit, mentionat documentar in anul 1656 pe mosia Sambata de Sus ce apartinea bunicului domnitorului, vornicul Preda Brancoveanu. Intre 1766-1767 biserica a fost pictata de zugravii Ionascu si Pana, insa in 1785 manastirea a fost desfiintata prin ordin imparatesc, cazand mai apoi in ruina.

Biserica are un plan triconc cu abside semicirculare la interior si poligonale la exterior, turla pe naos si un decor al fatadelor caracteristic arhitecturii de la sud de Carpati. Pridvorul de pe latura de vest a fost adaugat intre anii 1926 – 1936, cand biserica si clopotnita au fost restaurate la initiativa mitropolitului Nicolae Balan.

Incinta manastirii a fost reconstruita in stil neobrancovenesc, incepand cu 1985, la initiativa mitropolitului Antonie Plamadeala si adaposteste o biblioteca ce cuprinde carti vechi, o bogata colectie etnografica si de arta religioasa, precum si o remarcabila colectie de icoane pe sticla, apartinand principalelor centre de pictura populara din Transilvania, active in secolele XVIII – XX.


Academia Sambata[Spiritualitate – Cultura – Arta – Stiinta] este proiectata ca loc de desfasurare pentru diferite conferinte pe teme religioase, culturale, stiintifice si artistice. Este o cladire cu aproximativ 70 de camere, respectiv 140 de locuri la cazare si un amfiteatru cu o capacitate de 150 locuri. In acest spatiu pot fi primiti, gazdui si serviti oamenii din afara, care in dorinta lor de studiu si retragere sa se poata bucura de conditiile oferite de manastire, de materialul stiintific necesar studiului pus la dispozitie de biblioteca, precum si de atmosfera propice studiului oferita de cadrul natural.

La iesire din curtea manastirii, langa poarta frumos sculptata in lemn, exista un magazin cu obiecte religioase de unde puteti cumpara mir sau o mica amintire de la acest minunat lacas de cult.

Dupa ce ne-am rasfatat plamanii cu aerul racoros din padurea ce inconjoara manastirea, am pornit pe drumul de intoarcere in jurul orei 17:30, pentru ca in aproximativ 5 ore sa fiu in fata calculatorului, cu click-ul pe poze.

Vedeti aici albumul foto complet.


8 responses to “Sinca Veche – Sambata de Sus

  1. Foarte frumosa prezentare! Eu personal am vizitat toata Transilvania dar la o varsta frageda, nu mai imi animtea cum aratau peisajele parca rupte de realitate si sa nu mai vorbim de manastiri. Moldova iar o regiune superba, aici am fost acum un an la un tur al mansatirilor, nemaipomenit. Avem o tara deosebit de frumoasa. Iti multumim ca ne reamintesti acest lucru.

    • Cristina Pantazi says:

      Multumesc pt apreciere si ma bucur ca ati regasit cu placere aceste locuri. Sunt intradevar frumoase dar nu ne au de partea lor, in sensul ca putini apreciaza si tot mai multi lasa amintiri neplacute in locurile vizitate si nu iau cu ei amintirea frumoasa a ceea ce au vazut.
      Cu acest blog incerc sa prezint realitatea turismului din Romania, cu bune si cu rele. O putere mai mare nu am deocamdata.

      Oricum, va multumesc pt vizita si va mai astept pe aici.

  2. bogdan says:

    Foarte frumos blogul tău. Sunt încântat de imaginile şi prezentările pe care le faci, astfel încât te voi vizita des.(pe blog bineînţeles). Felicitări şi mult succes! Te-am pus şi în blogroll, să-mi fie mai uşor.

  3. Cristina Pantazi says:

    Multumesc, draga domnule! Blogul este un minim tribut pe care il aduc acestei tari care se pierde pe zi ce trece. Incerc sa va atrag atentia asupra unor locuri care merita lupta cu infrastructura.

    Cat despre vizite, as fi incantata sa mai treceti pe aici.

  4. cristina says:

    Mii de multumiri pentru frumusetile prezentate . Se vede clar ca esti o iubitoare de frumos si de tot ce inseamna spiritualitatea romaneasca. Felicitari !
    Stau sa ma gandesc ca am calatorit foarte mult ca sa vedem frumusetile si comorile altora in timp ce avem atatea de vazut la noi in tara. Tara pe care trebuie sa o aparam si sa nu o lasam pierzaniei !
    In mod sigur m-ai incitat ca , anul acesta , in concediu , sa mergem neaparat in acel loc .

  5. Beatrice says:

    Felicitari pentru o asemenea initiativa! Nu m-as fi gandit in cat de multe feluri ne putem manifesta iubirea pentru aceasta tara plina de comori.
    Mi-au prins bine informatiile; urmeaza sa merg la Sambata de Sus cu copiii si aveam nevoie de putin ajutor… nu prea cunosc imprejurimile.

  6. am descoperit doar recent acest articol si va multumim, este foarte frumos descrisa experienta ueni calatorii de la Sinca Veche la Sambata de Sus. Ne-ar placea sa vina cat mai multi pelerini, alegand Transilvania ca destinatie de calatorie pentru zilele de concediu. Sunt foarte multe lucruri care merita vazute! Pentru cei care ar dori sa vada Asezamantul Sinca Veche online, am facut un tur virtual (www.sincaveche.ro/tur), insa experienta la fata locului este mult mai importanta. Ce putini oameni stiu este ca, in afara de moastele Sfantului Nectarie, la Schitul Sf. Nectarie se afla si moastele sfintilor sinaiti, precum si o icoana cu moastele Sf. Gherman, aflata pe peretele din dreapta imediat inainte de iesire. Va asteptam cu drag!

  7. Dorinela says:

    Multumesc.Aveam nevoie de o clipa de regasire cu mine si spiritul meu si-am gasit-o citind această frumoasă descriere a unor locuri unice şi irepetabile. Trebuie sa ajung cat de curând la Şinca Veche şi cred că acest lucru se va întâmpla mai repede decât mă aştept deoarece este a n-a oară când intervine ceva şi mă face să-mi schimb planurile de călătorie.

Leave a comment