Călător în România

Bucuresti – Cheia – Brasov

on 2 April 2009

Si retur, din pacate. Asta s-a intamplat sambata trecuta, dar din cauza programului aglomerat, d-abia in seara asta am avut ceva timp sa scriu despre plimbare.

harta-280309Ce vedeti mai sus e traseul pe care l-am facut in aproximativ 9 ore, cu tot cu stationarile pe la manastiri si masa.

La doar 5km de Ploiesti, in satul Ghighiu din comuna Barcanesti aveam sa poposim la primul lacas de cult de pe ordinea de zi. Manastirea Ghighiu a fost ridicata acum mai bine de patru secole, in mijlocul unei paduri care facea parte din legendarii Codrii ai Vlasiei.

Biserica manastirii a avut de suferit multe stricaciuni, atat in timpul marelui cutremur din 1940, cat si in timpul bombardamentelor aliate asupra campurilor petroliere din Prahova, din 1944. Patriarhul Justinian, a transformat manastirea pentru calugari in manastire pentru maici, iar intre 1954-1958 a facut renovarea intregului ansamblu, cand s-a inchis pridvorul si s-a turnat si mozaicul. Tot atunci s-a construit ansamblul de chilii in stil brancovenesc, acoperite cu tigla.

Izvorul Tamaduirii si icoana siriaca a Maicii Domnului, datand din secolul al XVI-lea, spusa a fi facatoare de minuni, sunt principalele atractii care aduc numerosi turisti la Manastirea Ghighiu. Pe buna dreptate, parcarea era plina cand am ajuns. Galeria foto, conceputa din propriile-mi puteri, se afla aici.

De la manastire am pornit spre Valenii de Munte, ca apoi sa ajungem in Cheia. Ne-am clatit ochii, dupa cum urmeaza:

Trecand de Valenii de Munte, la aproximativ 40 km in continuarea spre Cheia (sau 14km de Maneciu), am intalnit un indicator spre Manastirea Suzana. Pe link-ul indicat gasiti mai multe detalii despre aceasta minunata manastire si cateva poze facute pe timp de vara, o adevarata incantare. Acum am gasit, in locul curtii pline de flori, zapada si cativa ghiocei. Vedeti aici toate pozele mele. Manastirea poarta numele Suzanei Arsicu, o credincioasa care in anul 1704 a ridicat o biserica din barne in acest loc. Aceasta n-a rezistat in lupta cu fortele necrutatoare ale timpului si a fost reconstruita din diverse materiale, pana in anul 1880, cand s-a pus fundatia actualei manastiri. Biserica pastreaza stilul arhitecturii mun­tenesti si pictura, in ulei, este opera maestrului Petre Nicolau din Ploiesti, unul dintre cei mai buni ucenici ai marelui pictor Gheorghe Tattarescu. Astfel, cu putin inainte de Cheia, pe malul Teleajanului, am mai putut asimila putina liniste, raze de soare si aer amortit de primavara.

Manastirea Cheia se afla la o altitudine de 887 m, la poalele Muntilor Ciucas, intre paraiele Tampa si Cheita. Colectia manastirii este deosebit de semnificativa pentru istoria mai veche si viata duhovniceasca de la Cheia, cuprinzand chiar unele piese de mare valoare artistica. Dintre acestea, trebuie amintite tablourile de la inceputul secolului al XIX-lea, pastrate astazi in casa arhiereasca, infatisand trei mari personalitati ale monahismului romanesc: Paisie Velicicovschi, staretul Gheorghe si staretul Dorothei (ultimele doua portrete dateaza din 1802). Vedeti si pozele facute de mine. De aici am vrut sa urcam la Muntele Rosu, dar nici timpul si nici drumul n-au fost de partea noastra. Asa ca am reconceput traseul de intoarcere cu o oprire in Brasov.

De atatea ori trecusem prin oras, fara sa opresc pt o privire mai atenta si cateva fotografii. Am fost surprinsa de multimea de oameni iesita sambata seara la plimbare in Piata Sfatului. Ulterior am aflat ca nu era vreo ocazie speciala, ci brasovenii au acest obicei onorabil,trebuie sa recunosc.

Greu de gasit un loc de parcare prin centru, dar am reusit sa lasam masina intr-o curte mica. Foarte multi turisti, romani si nu numai. Ii numarai dupa aparatele foto indreptate spre fiecare cladire care parea un monument pt noi, cei care paseam in Brasov pt prima data. Ramanand fara lumina si baterii, pozele facute sunt mai putine, dar mai multe sunt intiparite in mintea si sufletul meu. Brasovul ramane un vis de vara, un oras al retragerii mele din viata activa/agitata ce m-asteapta in campul muncii.

O sambata reusita, insa un singur regret am: de aceasta data nu am fost in formatiune completa. Toate aceste locuri minunate ar fi avut cu totul alt farmec …


One response to “Bucuresti – Cheia – Brasov

  1. […] Daca totusi v-ar interesa, cititi articolul acesta [click]. […]

Leave a comment